Max Lundgren: Pojken med guldbyxorna (Bonnier Carlsen 1996)
Första utgåva 1967. En gammal ungdomsklassiker som också blivit TV-serie där det enda jag egentligen minns är att huvudpersonen halade upp sedel efter sedel ur sina byxfickor och att pengarna aldrig verkade ta slut. Nu såg jag fram emot att få hela berättelsen klar för mig. Och det börjar bra...

Det är sommarlov för 13-årige Mats och han lever med sin far i Malmötrakten. Han drömmer om en fiskesemester med farsan sin och en ny cykel. Tyvärr har de mycket ont om pengar och hans egna sparpengar räcker inte långt. Det ser inte ut att bli nåt av endera, varken semester eller cykel. Men kanske ändå! När Mats stoppar handen i byxfickan märker han att det ligger något prasslande där, en tiokronorssedel.

Schysst, tänker han, har pappa varit där med lite fickpengar trots allt? Men så är det förstås inte, för där i fickan finns fler sedlar. Tia efter tia dras upp och förundrad börjar unge Mats bli en förmögen pojke. Så med flera turer med handen till fickan drar han sakta men säkert fram tusentals kronor, hundratusentals kronor. Snart sitter han mellan högar av sedlar.

Naturligtvis måste han berätta detta fantastiska för pappan och det blir glada dagar. Det inhandlas både båt och cykel och det blir en härlig semester. Och närhelst de behöver pengar stoppar Mats handen i fickan. Snart inser Mats att det är dumt att inte låta andra ta del av hans förmögenhet. Det finns fattiga barn i andra länder. Han packar buntar med sedlar och skickar iväg dem i paket efter paket.

Det hela är fullkomligt otroligt. Hur länge kan detta hålla i sig? Hur kommer alla dessa pengar till hans gamla byxor? Snart börjar man kunna läsa i tidningarna om hur rika människor blivit bestulna på sina pengar. Konstigt nog är det bara tiokronorssedlar som saknas...

Till slut går det inte att hålla Mats och pappans förmögenhet hemlig längre och då kommer slutet, alltför plötsligt och föga tillfredsställande. Det hela börjar bra, slutar desto sämre och blir som helhet i mina ögon bara värt betyget två. 138 sidor.