Larz Lundgren & Jan-Owe Wikström: Roxette – The Book (W & W 1992)
Bara 288 sidor men jösses så faktaspäckad. Boken är förhållandevis tung och känns mycket mer omfattande än vad sidantalet antyder. Här finns mängder med foton tagna i alla möjliga sammanhang, tidningsartiklar, diverse korrespondens och små roliga anekdoter. Det dröjer förvisso 150 sidor innan vi hör talas om popduon Roxette men dessförinnan har det bjudits på mängder med info om Marie Fredriksson och Per Gessle.

Det hela börjar med information om Sveriges Liverpool, dvs. musiklivet i Halmstad på 60-talet och framåt, därefter följer vi Pers och Maries uppväxt och kontakt med musiken. Trots att det inte spelades mycket till levande musik hos familjen Gessle utan mest skivor och radio handlade det tidigt att bli rockstjärna för Per. Han köpte skivor och prenumererade på utländska musiktidningar från späd ålder.

Hos familjen Fredriksson spelade och sjöng alla tillsammans mest hela tiden och Marie drömde om att stå på scen och sjunga eller kanske skådespela. Ja, som sagt, vi får deras uppväxt och följer deras kliv in i musikvärlden. För Per blir det banden Grape Rock och sedan förstås succé med Gyllene Tider. Marie är med i Strul och Mamas Barn och släpper liksom Per en soloplatta innan de slår sig samman i Roxette.

Läs den intressanta, tragiska, roliga och smått otroliga framgångssagan om Marie och Per och Roxette fram till 1992. Redan 1981 samarbetade de i en Gyllene Tider-låt, men mer blev det liksom aldrig. Förrän Pernilla Wahlgren nobbade Neverending Love och Gessle tjatade på Marie och tyckte det var läge för en popduo... Och resten är musikhistoria.

Läs om konserterna och turnélivet, galna fans och privatlivet, om dåliga recensioner, alla amerikanska toppliste-ettorna, managers och hur en hitlåt kommer till... En del kring framförallt Pers tid i Gyllene Tider känns delvis igen från Gyllene Tider-boken, men somliga bitar blir helt nya eller fylligare så de kompletterar varandra fint. Gillar man Per och Marie det allra minsta finns det många godbitar att hämta här. Nu snuvar jag boken på finast tänkbara betyg på detta enkom för att fotografierna kunde ha fått vara i färg.