Robert Ludlum: Vägen till Gandolfo (Wahlströms 1993)
(The Road to Gandolfo. 1975)

308 sidor Advokat Sam Devereaux hamnar i blåsväder när han anklagar fel person för korruption och narkotikabrott och den legendariske militären general MacKenzie Hawkins är likaledes illa ute när han förstör ett historiskt monument i Kina, skjuter bort könsdelarna på en berömd jadestaty.

Den amerikanska presidenten och militären vill förstås helt slippa generalen, ta avstånd ifrån honom, sparka honom från armén, låta kineserna göra vad de vill med honom. Det här är en präktig skandal, en pinsamhet utan dess like.

Det blir Devereaux som får Hawkins fri och ut ur landet. Som tack beslutar sig generalen för att tvångsvärva den unge advokaten till sitt nya storslagna projekt. Hawkins planerar att kidnappa påven och tjäna en slant på lösensumman. Till sin hjälp behöver han kapital och män så det blir advokatens uppdrag att skriva kontrakt med världens otäckaste busar, diverse nazister, knarklangare, runtom i landet. Till sin hjälp har Devereaux Hawkins fyra för detta fruar...

Devereaux har dock ingen tanke på att verkligen gå vidare med det här vansinniga projektet utan tänker göra vad han kan för att stoppa galenskaperna. Detta är 308 sidor som i mitt tycke varken är speciellt roande eller underhållande på annat vis. Det bjuds på obefintlig spänning och en rätt knasig historia i raskt tempo som jag bara vill ska ta slut.
Robert Ludlum: Vägen till Omaha (Bonnierförlagen 1993)
(The Road to Omaha. 1992)

Den forna soldaten general MacKenzie Hawkins är inte rädd för att än en gång ge sig ut i strid. Den här gången är det USA:s regering som han kämpar emot.

Generalen har insett att stora markområden som idag hyser delar av nationens försvarsrobotar i själva verket egentligen borde vara de rättmätiga ägarnas, ja tillhörande ursprungsbefolkningen. Den vite mannen har helt enkelt lurat av indianerna marken för hundratalet år sedan. Nu är det dags för Wopotamistammen att få den åter. Hövding Thunder Head har satt samman ett omfattande dokument som pekar på stammens rätt till marken och nu har han siktet inställt på en kamp i domstolen!

Hövding Thunder Head är såklart ingen mindre än självaste general Hawkings utklädd och den feta skrivelse som hamnat i rätten är skapad av ingen mindre än advokat Sam Devereaux, högst motvilligt kan sägas. Sam vill såklart inte ha något med de här vansinnigheterna att göra.

Men allt (nästan) rullar förstås på som generalen planerat och när Devereaux träffar advokat Jennifer Redwing blir han omedelbart förälskad och något mer välvilligt inställd till kampen för indianernas rätt till marken. In i storyn kommer också skådespelare, lönnmördare och livvakter.

Det är nämligen så att USA:s högt uppsatta män kommer fram till att det nog helt enkelt är bättre att avrätta hövding Thunder Head och hans sällskap innan de får tala för sin sak i domstolen... Militären vill absolut inte ge upp sitt område och att faktiskt lämna ifrån sig marken vore väl att erkänna att man en gång stulit den...

476 sidor rullar på i ett högt tempo och där jag egentligen inte alls uppskattat boken Vägen till Gandolfo känner jag bara att Vägen till Omaha är så mycket bättre. Här känns storyn trots alla tokerier inte alls så vansinnig som den om påvekidnappningen och här finns flera scener och situationer som jag finner genuint festliga. Så, en bättre story, mer spänning, mer humor faktiskt. Omahaberättelsen får ett solitt medelbetyg.