Robert Ludlum & Gayle Lynds: Robert Ludlums Projekt Hades (B. Wahlströms 2001)
(The Hades Factor. 2000)

Jag brukar gilla medicinska thrillers, romaner om hemska virus, bakterier och otäcka smittsamma sjukdomar men det här kan man egentligen vara utan. Väl förutsägbart och få spänningsmoment blir den övergripande kommentaren. Otrolig redan i sin grundstory som du säkert stött på flera gånger tidigare i andra böcker och filmer:

Pengagalen man med kopplingar till ett stort läkemedelsföretag har funnit ett speciellt dödligt virus och snart också lyckats fixa fram ett vaccin mot det hemska. Ja, saken är klar. Han smittar ned folk med viruset, låter tusentals människor dö och när skräcken är som störst avslöjar han att han nog funnit ett effektivt motmedel och vill sälja det dyrt till världens drabbade länder...

Ja, det hade kanske kunnat fungera om han inte tagit livet av forskaren Sophia Russell (som var honom på spåren) och gjort hennes pojkvän, läkaren och forskaren Jonathan Smith, galen av sorg och rasande nog för att vilja avslöja sanningen och ta hämnd till varje pris. Japp, det är bokens 380 sidor i kort sammanfattning. När skurkarna verkar till synes väl överlägsna tar Jonathan hjälp av sina vänner för att ha en sportslig chans. Tyvärr blir det hela inte mindre otroligt av att vännerna naturligtvis är typ oslagbara/världens bästa inom sina gebit. Boken klarar betyget 3 med ett nödrop.
Robert Ludlum & Philip Shelby: Robert Ludlums Kassandrapakten (B. Wahlströms 2003)
(The Cassandra Compact. 2001)

Låt dig inte luras av det fräcka omslaget som verkar lova mer fart och spänning än vad som faktiskt levereras. Det var länge sedan Ludlum skrev en bra bok och de senaste har han nog inte skrivit själv heller. Han dog år 2001 så medförfattare har kommit in i bilden och de skriver nya böcker som sen säljer massor i främst Robert Ludlums namn. Men det går inte att leva länge på gamla meriter och en dålig bok är en dålig bok.

Detta är en fristående fortsättning på boken Projekt Hades som med ett nödrop fick medelbetyg. Den här gången fäller jag hellre än friar. Det håller helt enkelt inte att skriva böcker om livsfarliga virus som stjäls och kommer i händerna på hänsynslösa skurkar och sen lura läsaren på allt vad spänning heter.

Handlingen i korthet är att en behållare med smittkoppor stjäls från ett laboratorium i Ryssland. Den smugglas till Amerika där skumma män tar den ombord på en rymdfärja! Att manipulera virus och göra det ännu farligare (mer smittsamt och motståndskraftigt mot eventuella vaccin) görs bäst i annan gravitation än Jordens har det visat sig!

Jon Smith är agenten som far världen runt i sin jakt på tjuvarna i Ryssland. Och banne mig om han inte dyker upp och stör de okända skurkarna precis överallt hela tiden. Här har vi korrumperade forskare, poliser, agenter i en blandning som vore helt ok om det vore spännande läsning. Men det här känns blekt, inte alls som om mänskligheten riskerar att dö ut när smittkopporna kommer lösa. Det här är glömt i samma stund som det är färdigläst. 319 sidor.