Keith Lowe: Tunnelseende (Albert Bonniers Förlag 2002)
(Tunnel Vision. 2001)

451 sidor om en kille som åker runt i Londons tunnelbanesystem för att besöka alla stationer, kan det vara något att läsa om? Jodå, det här är både lättläst, spännande och intressant. Och framförallt annorlunda.

Tunnelbanefantasten Andy står i begrepp att gifta sig med den vackra Rachel. Snart skall de resa till Paris. Nu, bara någon dag innan den stora dagen super han till och ingår ett vansinnigt vad med en polare. Han skall allt visa vännen att han klarar att besöka Londons alla 267 tunnelbanestationer på 24 timmar.

Och så kommer det sig att tjejen går därhemma och packar och förbereder sig (och undrar var Andy är!), och att Andy just nu står vid tunnelbanestationen, trött, lätt bakfull, nervös inför bröllopet och skall ge sig ut på sitt livs resa. Han vet att detta är ett tokigt tilltag, men har man slagit vad och lovat så måste det hela fullföljas. Kosta vad det kosta vill.

Och kosta kommer det nog att göra. Om Andy vinner får han vännen Rolfs samling med gamla tunnelbanebiljetter. Om han förlorar mister han nog sin flickvän Rachel! Andy har nämligen lovat bort sina nycklar, sina kreditkort, sitt pass och biljetterna till Paris. Faktum är att han har redan lämnat allt ifrån sig och förväntas få sakerna tillbaka om han inom rimlig tid når fram till vissa stationer...

Detta är berättelsen om Andys 24 timmar i Londons tunnelbana. Kanske att jag varit väl snål med betyget när jag ”bara” bjuder på en stark trea. Hur enformigt det än kan låta att följa huvudpersonen genom 267 T-banestationer tyckte jag detta var helt ok, om inte rentav bättre än så.