Lova Lovén: Trojanerna (Swedish Zombie 2016)
En massaker på en skola i Malmö 2014. Trehundra ungdomar döda. Strax därpå liknande rapporter om massmord från ishallen, simhallen, en kyrka...

Tusentals döda på Stockholms Stadion i samband med en konsert. Ja, snart meddelas det om plötsliga dödsfall i stora antal i landets samtliga kommuner. Via media kommer dessutom berättelser om motsvarande händelser på andra platser i världen. Flygplan försvinner från sina rutter...

Dåden är brutala, offren nästintill alltid förvandlade till hudlösa köttstycken, om det ens kvarstår något alls av dem. Myndigheterna står handfallna. Vad är det som sker? Terrordåd med stridsgaser?

På 288 sidor följer vi växelvis tre Malmökvinnor. Sofia är kommunikatör på Malmö Stad, Liv är präst och Karolin jobbar på SOS Alarm. Alla berörs de naturligtvis på olika sätt av det som plötsligt inträffar.

Sofia ger sig iväg till huvudstaden på jakt efter sin försvunna syster. Liv måste rädda sin systerson i simhallen och möter kärleken i den mystiska Helena. Karolin måste hantera hundratals hemska telefonsamtal och samtidigt ta hand om dottern Emma och komma på fötter efter en skilsmässa.

Berättelsen är lättläst och växer sakta men säkert, blir bättre än förväntat, samtidigt som alla frågor förstås inte får svar. Här finns starka känslor, mycket dramatik och spänning, massor med blod och slaktade kroppar men när boken tar slut känns också mycket oklart och många frågor är obesvarade.

Visst ligger det i sakens natur med en berättelse som denna att saker och ting skall vara mystiska, men som det nu är känner jag mig lite snuvad på.... tja, något. Men Lovén får gärna skriva en direkt fortsättning på detta! En stark trea i betyg för en tilltalande helhet som gav mersmak men varför har författaren valt att låta apokalypsen äga rum 2014-2015 i en berättelse utgiven 2016?