Linda Lovelace: Skärseld (Askelin & Hägglund 1983)
(Ordeal. 1980)

Medförfattare Mike McGrady. Linda Lovelace föddes 1949 som Linda Susan Boreman, i en familj där pappan var polis och mamman tokig. Så beskriver hon dem i alla fall i sin bok. Pappan jobbade alltid och mamman var generös med örfilar och diverse straff när Linda inte löd. Inte konstigt att Linda i slutet av tonåren längtade bort hemifrån.

En kompis presenterade henne för Charles "Chuck" Traynor och sen är resten, som man säger, historia. Charles sysslade med knark och prostitution och satte snart igång med att introducera Linda i sin porrverksamhet. När Linda säger ifrån blir det rejält med stryk, slag och sparkar, så vad skall hon göra? Hon lyder.

Chuck tar med henne till ett hotell och säger åt henne att klä av sig och ha sex med fem affärsmän. Hon vägrar och då kommer pistolen fram och riktar in sig på hennes ansikte. Vem tror hon bryr sig om en dum brud? Chuck och affärsmännen bryr sig bevisligen mer om sig själva än om Linda, så hon får vackert ställa upp igen.

Under ständiga hot om stryk, långdraget lidande, plötslig död för egen eller föräldrarnas del tvingas hon utstå våldtäkt efter våldtäkt, oral- och analsex, ja, till och med sex med hundar. Det här är hur sjukt, äckligt och grymt som helst. I den mån hon lyckas samla mod för ett flyktförsök är det alltid någon som skvallrar, och så är hon fast igen och får mer stryk. Sakta men säkert bryter Chuck ned Linda så hon varken vet ut eller in, ställer upp på vad som helst och lär sig att ha kul och njuta - på låtsas förstås. Vanligt sex förbyts mot mer avancerade aktiviteter, det börjar tas kort och snart nog är det dags för filminspelningar också.

1972 medverkar Linda som huvudperson i alla tiders kultporrfilm "Långt ner i halsen" och blir superstjärna. Men hon är förstås en motvillig stjärna och pengarna tar Chuck hand om. Vi läser i slutet av de 225 sidorna om hur hon som "berömd" bjuds in till Hugh Hefners Playboyhus och hur Sammy Davis Jr blir betagen av henne innan hon till slut lyckligtvis lyckas göra sig fri från Traynor och porrvärlden.

Det är med blandade känslor man läser detta. Somligt är som sagt helt sjukt äckligt och skrämmande, annat väl otroligt. Hur mycket är sant? Jag surfade runt på Internet och fann precis nyss att Linda dött i en trafikolycka 2002. Jag kunde också läsa att boken Skärseld var hennes tredje, där de två första beskrev hennes härliga, glada liv i porrindustrin. Det stod också att Linda hävdade att de båda första inte skrivits av henne och att hon trots "berömdheten" inte gjorde så många filmer. Helt sant är dock att hon jobbat stenhårt i kampen mot porren de sista 25 åren. Ingen av de kändisar som namnges i boken sägs ha stämt henne. Skall detta tolkas som att boken beskriver sanningen, det motsatta eller att folk inte brytt sig? Läsvärt är det hur som helst.