Traci Lords: Nattens barn (Prisma 2004)
(Underneath it all. 2003)

264 sidor självbiografi om unga Nora Kuzma som tillsammans med mamma och systrar flyttar till Kalifornien. På flykt undan en kvinnomisshandlare och på jakt efter en anställning för att få pengar till mat.

Vi får läsa den osminkade, otäcka berättelsen om hur lilla Nora ser modern få stryk, hur hon själv våldtas som 10-åring och är gravid vid 14. Man läser vidare om hur hon på jakt efter oberoende och ett eget jobb skaffar sig falsk legitimation och vips blir två år äldre, tar sig namnet Traci Lords och påbörjar en modellkarriär och blir stor stjärna i tidningen Penthouse.

Traci röker, dricker och knarkar upp pengarna hon tjänar och har på kort tid spelat in ett tjog porrfilmer 16 år gammal och blivit världsstjärna. Traci är 18 år då FBI stormar in i hennes sovrum och tillvaron rasar samman. Och på ett sätt är det väl tur det. Nu kan Traci äntligen försöka ta tag i sitt liv.

Och hon kämpar hårt och lyckas. Via några B-filmer vänder så livet till det bättre. Traci spelar in film tillsammans med Johnny Depp och Ricki Lake, får roller i TV-serierna Wiseguy, Roseanne, Våra värsta år, MacGyver och Melrose Place. Gör fler filmer, släpper några skivor och finner lyckan.

Det här är lättläst, gripande, spännande, intressant. På gott och ont kunde boken kanske varit ännu mer späckad med berättelser, fler historier tagna ur verkligheten. På dessa hektiska och hemska uppväxtår verkar det ju ha hänt hur mycket som helst. Här blir somligt bara beskrivet som hastigast även om massor hinns med.

Omslaget tycker jag är skitfult men boken innehåller flera sidor med riktigt tjusiga foton på Traci från förr och nu så på det hela taget kan denna dokumentär verkligen rekommenderas.