Jeffrey Lord: Dödens pris - Richard Blade 6. (Populärpocket/Wahlströms 1980)
(Warlords of Gaikon. 1976)

Blade har, väl framme i Dimension X, precis tagit sig in i det första hus han sett, när en kvinna dyker upp och skriker att Blade vanhelgat detta kvinnotempel. Blade jagas iväg men måste snart ta till vapen.

Med vapen i hand är Blade livsfarlig och snart en aktad krigare som skall gå i tjänst hos Lord Tsekuin. Men på hög nivå är det maktkamper och intriger som gäller och när Lord Tsekuin drar svärd mot en annan mäktig man blir det Blade som måste representera och försvara sin herre i ett säreget spel.

Spännande Bladebok, en av de bättre.
Jeffrey Lord: Djungelmonstret - Richard Blade 7. (Populärpocket/Wahlströms 1980)
(King of Zunga. 1975)

Just anländ i Dimension X anfaller sex män Richard Blade. Eftersom han normalt är en fredlig själ skonar han deras liv och blir snart deras vän, nåja, vän med de flesta i alla fall. Men för att accepteras som främling i deras stad måste kungen ge sitt godkännande. Så sker visserligen men under förutsättning att Blade under ett år tränar upp soldaterna i brittisk stridskonst så att de kan försvara sig mot sina fiender på bästa sätt.

Blade, som blivit prinsessans gunstling, tar sig an uppgiften men är snart ute på uppdrag med sina män, överfalls och tas tillfånga av fiender. Han hålls som sexslav av drottning Roxala och lever ett kanske inte alltför plågsamt liv, men när Roxala tar hans förra flickvän, prinsessan Aumara, som gisslan och skall döda henne förstår Blade att han måste rädda henne och fly.

Tja, inte så himla dum den här korta boken heller. Fortfarande ingen magi märkbar i Dimension X, bara svärdsdueller mellan olika krigare, intriger mellan olika makthavare och däremellan beskrivningar av Richard Blade´s vilda sexliv.
Jeffrey Lord: Havets skräck - Richard Blade 8. (Populärpocket/Wahlströms 1980)
(Kingdom of Royth. 1976)

Richard Blade skickas på nytt till Dimension X, trots att hans chefer nu börjat bli lite rädda för att han inte skall komma tillbaka levande. Ingen ny människa, man eller kvinna, har man lyckats hitta som klarat teleportationen och de fysiska och psykiska påfrestningarna den innebär. Tänk om projektet står och faller med Blades medverkan? Att en rysk kvinnlig spion i en av de tidigare böckerna faktiskt lyckats utmärkt, men tyvärr dött i Dimension X och inte kunnat återvända verkar man ha glömt. Eller också har det att göra med den hoppande svenska utgivningen av några av originalböckerna.

Nu landar Blade med ett plask i ett stort hav och börjar kämpa för att inte drunkna, ser sig omkring och observerar några brinnande fartyg. Här har ett sjöslag nyligen utspelats och Blade tar sig ombord på de brinnande skeppen och letar vapen och förnödenheter. Plötsligt kommer en båt med några människor han lyckas göra sig vän med och strax därefter anländer fler båtar. Denna gång med hemska pirater man måste slåss emot.

Självklart slåss Blade som den krigare han är och blir förstås en riktig hjälte bland sina nyfunna vänner. Efter några dagar till sjöss skickar man upp en signalraket (hm… i en fantasyvärld?) och blir så upplockade av vänner på ett förbipasserande större skepp. Snart står det klart att det sedan länge varit bataljer mellan Blades vänner, de goda, och ett ruskigt piratfölje som rövar och förstör. Kan måhända Blade vara med och bekämpa piraterna?

Självklart kan han det. Blade slåss mot piraterna, går med i piratgänget, träffar kvinnor, både onda och goda och fajtas med monster frammanade ur havsdjupen. Denna episod är förresten det närmasta man kommer förekomst av magi i Dimension X. För hur skall man annars beskriva en ormkultsledares frammanande av havsodjur som dessutom lyder henne? I övrigt är de i de andra Bladeböckerna beskrivna fältslagen här utbytta mot bataljer till sjöss.
Jeffrey Lord: Fånge i ond värld- Richard Blade 9. (Populärpocket/Wahlströms 1980)
(The forests of Gleor. 1976)

Under Blades förra uppdrag fick man problem i hemmadimensionen står det att läsa tidigt i boken. En rysk spion som ertappades skickades iväg till Dimension X. Här finner vi bevis på att böckerna inte är utgivna i kronologisk ordning på svenska, för äventyret med den ryska spionen har vi i bok nummer 5 i serien, Okända faror.

Hur som helst, Blade tas genast till fånga när han än en gång anlänt till den främmande världen. Onda människor drar fram, besegrar folk efter folk och vinner mark. Ingen kan stå emot de ondas tämjda spindelliknande monster. Tillsammans med en fångad prinsessa planerar Blade sin flykt och väl fri börjar Blades och prinsessans allierade planera för den slutliga striden. Men först måste man finna ett motmedel mot spindelmonstrens vapen...

Precis som i tidigare böcker ingen magi, bara rena slagsmål och svärdsdueller. Och Blade som lägrar kvinnor som den karlakarl han är.
Jeffrey Lord: Drakarna anfaller!- Richard Blade 10. (Populärpocket/Wahlströms 1980)
(The dragons of Englor. 1977)

Det här var annorlunda, riktigt annorlunda mot vad man väntat sig. Drakarna anfaller! är den sista Bladeboken på svenska och också den absolut sämsta. Man får veta att Blade gjort hela 23 lyckosamma resor ut i Dimension X innan den förestående resan vilket får en att fundera på om det skrivits riktiga böcker om alla dessa äventyr.

Nåväl,äventyret då? Jo, Blade skickas iväg till en Dimension X som visar sig vara en parallell värld till dagens England och staden London. Det mesta är sig likt och alla hans närmaste vänner i det verkliga London har sin lätt förvanskade tvilling i denna värld. En värld som inte är England utan Englor. Det är ej heller tillbaka i tiden Blade färdats utan ankomstdatum är detsamma som den dag han gav sig av. Så här finns alla idag existerande teknologiska uppfinningar, t. ex. skjutvapen, flygplan, bilar osv. Och det det handlar om här är Englors krig mot den stora fienden Ryssland.

Blade får jobb i Englors underrättelsetjänst och springer och skjuter och spränger. Absolut inget spännande, som sagt den sämsta boken om Blade. Läs bara om du bestämt dig för att läsa om Blades alla äventyr, annars kan du ta en annan bok om västmakternas krig mot Ryssland.