Stellan Löfving & David Stark: Skum kanin med ananassmak (Känguru Förlag 2013)
En liten humorbok på 122 sidor som bjuder på en samling foton på diverse skyltar, löpsedlar, tidningsannonser, pristavlor från matbutiker och mycket mer, allt med någon form av språkligt misstag som gör budskapet dubbeltydigt, helt misslyckat eller kanske bara roligt. Vilket förstås inte är det sämsta…

Här frossas det i särskrivningar och andra språkgrodor. I princip är det ett autentiskt foto med någon kommentar per sida. På ett sätt kan man tycka att det känns rätt lite samtidigt som i alla fall jag rätt snabbt tröttnar på att vända sida några gånger och bara hitta Herr cykel upphittad, Herr skor, Herr klippning, Herr schorts.

Ja, en gnutta enformigt kan tyckas liksom egentligen även alla de bilder från matbutiker där någon missat en bokstav: Makrillfil, Kycklingbröstfil, Julmus, alvfilé… Lite småskoj, visst, men väl simpelt kanske. Fisbullar, Fulukorv, Blogapelsiner osv.

På samma tema har vi felskrivningar på restaurangmenyer. Det serveras Pitt i panna, Skivad rå fis, Tofu med paprika, öron, svamp…

En bunt uttjatade klassiker måste förstås också vara med: Säljare till kassa avdelningen, Bad shorts, ensam stående, kyckling lever, ljus knapp, söt potatis, rök fritt.

Mer festligt är t.ex. Göteborgskex reklamställ för Ballerinakex där säljaren satt fast bunten med rabattkuponger på exakt rätt ställe. Nu står där: Hur äter du din Balle. K-Rautas personal bjuder på belysningsinfo: OBS! Lampan bör inte användas utomhus, endast för invärtes bruk.

Mataffären säljer kokosnötter från Elefantsbenskusten, Stora Hotellet i Örebro har en liten skylt för Havrefras på engelska och någon har manipulerat streckkodsavläsningen för varor på ett Ica Maxi-varuhus i Skåne. En vara har registrerats som Kokain 69:-. Någon skojare har flyttat om bokstäverna på en hyresgästtavla i ett höghus.

Här blandas högt och lågt. Med ett enkelt misstag eller en medveten justering på en skylt skapas stor humor. Somligt har man sett många gånger förut, annat känns fräscht och festligt. Samlingen är dock ojämn och får som bäst ett medelbetyg av mig.