Jeph Loeb & Tim Sale: Batman – The Long Halloween (DC Comics 1998)
När jag bläddrar lite på måfå i boken innan jag börjat själva läsningen är jag inte speciellt förtjust i illustrationerna, jag tycker att Tim Sales teckningar är rätt fula. När jag sedan tar mig an boken på allvar, sjunker in i storyn och lever med i äventyret får jag revidera min åsikt. Bilderna passar allt bättre ihop med berättelsen och det hela växer sig allt bättre och starkare. Till slut blir jag sugen på mer… Även om Sale aldrig kommer att bli en favoritillustratör för mig passar hans stil faktiskt alldeles utmärkt i en mörk och dyster Batman-gangsterhistoria.

Japp, det är en gangsterhistoria det här. Vi har Carmine ”The Roman” Falcone som huvudsaklig storskurk i berättelsen. Han och ingen annan är Gothams främsta brottsling, ledare för ett stort syndikat huvudsakligen bestående av släktingar och andra handplockade brottslingar. Sal Maroni är huvudkonkurrenten, en annan gangsterledare som slåss om ledarpositionen.

Mot sig har båda personerna polischef Jim Gordon och åklagare Harvey Dent, två herrar som tyvärr aldrig lyckas få till fällande bevisning mot brottslingarna. Och så mörkrets riddare, Batman, som har svurit att bekämpa brott och ondska, hålla Gotham rent från kriminella…

De här drygt 370 sidorna är ursprungligen publicerade som tretton månadstidningar av Batman: The Long Halloween. Det hela är ett enda långt mysterium där det mördas någon (eller några) i varje nummer och där förövaren är okänd in i det sista.

Det börjar med ett mord på en bankman som inte vill tvätta pengar åt Falcone och därefter en ihjälskjuten Johnny Viti, systerson till Falcone. Det hela misstänks vara en gangsteruppgörelse mellan just Falcone och Maroni, men sanningen visar sig vara mer komplicerad än så.

Mördaren får namnet Holiday då nästintill alla morden på de mest betydelsefulla sker i samband med en helgdag eller något annat uppmärksammat datum; Thanksgiving, julafton, nyårsafton, Alla hjärtans dag, St. Patricks Day, 1:a april, Mors dag, nationaldagen osv…

Lägg sen till ett stort galleri av mer klassiska Batmanfiender som dyker upp och har mer eller mindre stora roller och du har ett äventyr där allt kan hända. Jokern, Catwoman, Scarecrow, Poison Ivy, The Riddler och fler än så hälsar på. Och åklagare Harvey Dent har jag ju redan nämnt, han börjar historien som frisk och normal. När slutet kommer är han Two-Face och allra minst halvtokig!

Jokern är komplett galen, Catwoman tuff, Poison Ivy förförisk och Scarecrow riktigt läskig. Batman är orädd, han tar sig an dem alla…

En spännande saga, ett mysterium i bästa Agatha Christie-stil. Allra först i boken några ord från författaren, sist i boken skisser på sidor som inte kom med i själva serien.