Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Slaget om borgen (Bonnier Carlsen 2012)
Riddarskolans lärare Rodrick berättar för sina elever om vad som hände när borgen blev anfallen en gång för länge sedan. Rodrick var en ung vakt i tjänst när fienden attackerade. Det kom brinnande pilar farande över murarna, stegar restes och beväpnade soldater försökte inta riddarborgen. Katapulter och murbräckor plockades fram. Situationen var svår för Rodrick och borgens invånare. Vilken tur att Rodrick fick flera idéer som kunde rädda dem alla!

Detta känns (och ser ut som) som en vanlig bok i författarnas Riddarskolan-serie men detta är egentligen den första Riddarskolan-boken i Bonnier Carlsens serie Lätt att Läsa-Fakta. Ett nytt äventyr och färgglada illustrationer som tidigare men något mer fakta kring riddare, riddarborgar och diverse vapen. 43 sidor berättelse + 2 sidor Så byggdes borgmuren + några bilder på katapulter etc. på baksidans insida.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Hur Rodrick blev riddare (Bonnier Carlsen 2013)
Duktiga fäktare skall snart dubbas till riddare. Riddarskolans lärare Rodrick berättar för sina elever om hur han blev en av dem. Han fick som ung tjänst hos en fin familj, Rodrick var en page. Sedan blev han väpnare åt en riddare och fick ta hand om dennes häst och övrig utrustning. Rodrick tränade själv med vapen, blev allt bättre och fick följa med ut i riktig strid. Han blev riddare men insåg att det var dumt att riskera livet. Han bytte karriär till lärare istället!

Bok två om Riddarskolan i Bonnier Carlsens serie Lätt att Läsa-Fakta omfattar 43 sidor + 4 sidor illustrerad ordlista på diverse riddartermer och –föremål.