Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Vilse i mörka skogen (Bonnier Carlsen 2014)
Ljunggrens berättelse och Vänehems teckningar är båda utmärkta, det här är ett av seriens bästa sagoäventyr så här långt, och då har det ändå funnits många både spännande och roliga delar tidigare.

Här, på 61 mycket färgglada och lättlästa sidor, är läraren Rodrick och hans elever i skogen för att leta medicinalväxter, man skall tillverka medicin av vissa speciella blommor. Urban har sett drakört vid ravinen och sänds dit för att hämta lite, de övriga skall gå hem till riddarborgen.

Urban är såklart inte rädd för att gå ensam (jo, lite!) utan sticker iväg som den modiga kille han tycker sig vara. Kvällen smyger sig på honom och med mörkret kommer hemska monster fram. Stackars ensamme Urban måste slåss mot en demon och en drake! Urban besegrar dem båda, pojken måste vara världens allra modigaste kille!?

Nu skall väl kungen äntligen kunna få sin medicin? Han är ju så sjuk och har ont i lilltån…

Vilse i mörka skogen är en riktigt festlig historia, en perfekt godnattsaga för barnen eller kanske något de själva kan ta sig an som nybörjarläsare.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Ensamma i borgen (Bonnier Carlsen 2015)
61 sidor på vilka alla vuxna lämnar riddarborgen för en fest på annat håll. Barnen skall tydligen få vara ensamma hemma fram till midnatt. Först leker de, sen skall de sova. Det blir svårt för det knäpper och knakar, hörs skrämmande ljud här och var…

Tjuvarna Dunsen och Klunsen lurar i faggorna, de har sett de vuxna försvinna och inser nu att vägen till borgens samlade skatter ligger öppen. Här skall stjälas!

Egon, Fiona och Urban tänker sätta stopp för skurkarna. Vilken tur att Dunsen och Klunsen är både lättskrämda och inte så smarta.

Snyggt illustrerad men kanske inte den mest underhållande sagan i serien.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Det hemliga brevet (Bonnier Carlsen 2016)
61 sidor på vilka riddare Beatrix kommer till slottet med ett brev till kungen. Det visar sig vara en festinbjudan men det kan vi lämna därhän. Boken handlar istället om hur slottets alla riddare omedelbart blir förälskade i Beatrix och gör sig till för att påkalla hennes uppmärksamhet och vinna hennes gunst. Kort sagt, riddarna vill slåss om saken.

Även läraren Rodrick blir förtjust i Beatrix och det i sådan grad att han genast författar en dikt till hennes ära, en dikt som barnen Egon och Fiona dock måste justera lite innan den kan överlämnas.

Gissa sedan vem Beatrix fattar tycke för? En tuff slagskämpe som bråkar med de andra riddarna eller Rodrick som skriver kärleksbrev? Berättelsen var över innan den egentligen tog sig och detta är i mitt tycke tyvärr en av de mindre intressanta Riddarskolan-böckerna. Som bäst ett medelbetyg för i alla fall snygga illustrationer, men storyn är egentligen värd något svagare…
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Otur i borgen (Bonnier Carlsen 2017)
Det är otursdagen, fredag den 13:e och prinsessan Märtas födelsedag. Hon har bett sin pappa kungen om en härlig dag och en stor överraskning, ett kalas mycket bättre än de föregående. Den här gången skall Märta få en riktigt härlig present, kungen har skaffat ett stort paket!

Det blir Egon, Urban och Fiona som får vakta paketet. Det går så där... Olyckor verkar ske på löpande band och deras lek med en boll skapar värsta kaoset på borggården. Dessutom råkar de tappa och öppna prinsessans paket.

Lyckligtvis blir prinsessan riktigt glad ändå. Eller kanske tack vare Egon, Urban och Fiona.

Nja, med både prinsessfödelsedag och otursdagen att väva ihop en saga om, kunde det här ha blivit så mycket mer spännande eller festligt. Nu blir det med minsta möjliga marginal en okej betygstrea på detta. Det är 61 sidor berättelse men mycket mer av illustrationer i färg än text.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Det stora fusket (Bonnier Carlsen 2018)
Kungen och dennes kusin kejsaren skall tävla om vem som är bäst, men det är i själva verket deras respektive elever i riddarskolan som skall avgöra kampen. Tävlingsmomentet är löpning och det rör sig om en lång och lurig bana, över stock och sten. Båda grupperna av tävlande får såklart höra att man måste vinna till vilket pris som helst och krävs det fusk för seger så är det också helt okej.

Så barnen sågar av brädor över diken, flyttar skyltar, gör genvägar till senvägar och tvärtom, ja somliga till och med färdas till häst. Någon springer inte alls, men lyckas vinna ändå!

Det hela blir en helt meningslös tävling som måste avbrytas utan att någon vinnare kan koras. Men alla verkar ha skoj ändå. 61 sidor knas och tokerier, möjligen som bäst värt en betygstrea (av fem som förstås är det bästa betyget). Bilderna är väl kanske snäppet bättre än själva storyn även om allt såklart skall hänga ihop och bedömas som en helhet.