Riddarskolan
Bonnier Carlsens Lätt att läsa-serie är en samling böcker speciellt lämpade att läsa högt för barn, alternativt låta de unga ha som enkel nybörjarlitteratur de kan läsa själva. Riddarskolan heter just den här serien om unga barn som lever i en riddarborg, studerar till riddare och upplever olika äventyr som involverar svärd, drakar, jättar, trollkarlar och mer. Böckerna är spännande, lättlästa med stor text och rikligt illustrerade. Riddarskolan är helt enkelt en mysig bokserie för unga bokslukare! Magnus skapar texterna och Mats fixar illustrationerna!


Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Den hemska draken (Bonnier Carlsen 2008)
Egon är sju år och skall bli riddare när han blir stor. Nu går han i riddarskola tillsammans med kompisarna Fiona och Urban. Idag är det dags att lära sig fäktas. Då ropar plötsligt riddarborgens vakter ut att de ser en flygande drake närma sig.

Alla de riktiga riddarna tar sina vapen, kastar sig upp på sina hästar och drar iväg ut på drakjakt. Med vindbryggan nedfälld kan våra tre huvudpersoner också ge sig iväg ut utanför borgens trygghet. Gissa vilka som träffar på draken? 61 sidor.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Det magiska svärdet (Bonnier Carlsen 2008)
Kungen skall komma på besök och hans nya katapult skall provskjutas. När kungen glömmer sitt guldsvärd tar Egon, Fiona och Urban och testar det. Det skimrar och blänker. Olyckligtvis lämnar de svärdet i den nya katapulten och vips så flyger kungens svärd iväg ut över riddarborgens mur. Det hamnar precis i den ravin där det är förbjudet för små barn att vistas. Vågar de gå och hämta det? Vågar de erkänna vad de gjort för kungen? 61 sidor.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Världens bästa riddare (Bonnier Carlsen 2009)
Dags för stor tävling. Vem är egentligen världens bästa riddare? Det skall bli tornerspel utanför riddarborgen. Den Svarta riddaren skall tävla mot den Bruna och den Röda och fler ändå. Egon och Fiona upptäcker att någon verkar ha manipulerat vapnen som skall användas i tävlingen. Vem är en stor fuskare? Ja, det är länge ett stort mysterium. Det blir till slut Egon som inför kungen och alla åskådare anklagar den Svarta riddaren för att ha fuskat. Det gillar inte riddaren alls! Och är han verkligen skyldig? 61 spännande och kluriga sidor!
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Den vilda galoppen (Bonnier Carlsen 2009)
Det är dags för den allra första ridlektionen för barnen i Riddarskolan. Det blir både svårt och nervöst, hästarna är ju så stora! Hur får man egentligen fart på dem? Och hur får man stopp på dem när de springer? Egon, Fiona och Urban rider fort, och långt. Plötsligt är hästen borta! Vad skall läraren Rodrick säga? 61 sidor.
Magnus Ljunggren & Mats Vänehem: Liten är bäst! (Bonnier Carlsen 2010)
Staden har utmanat Borgen på riddarfotboll. Alla som vill och vågar får vara med. Egon, Fiona och Urban tänker träna hårt och delta. Allt blir plötsligt lite skrämmande när barnen ser alla de andra som också tänker vara med och träna. Man får sparka och kasta och tackla. De stora, vuxna riddarna tänker förstås se till att Borgen går segrande i kampen. Då finns det såklart ingen plats för småungar i laget. Eller kan det kanske rentav vara bra att vara ett litet barn? 61 sidor.