Fredrik Lindström: Vad gör alla superokända människor hela dagarna? (Albert Bonniers Förlag 2001)
22 korta vardagsberättelser fördelat på 215 sidor. Berättelser som är skrivna som nutida lägesrapporter, betraktelser rörande svenskens liv idag. Somliga förstår jag inte alls, andra skrattar jag mig fördärvad åt.

Novellen ”Kärringarna på Åhléns” till exempel, den fick mig på gott humör direkt. Hur det börjar? Jo, ”Alla som arbetar på Åhléns är kärringar” och sen fortsätter Henrik att på 7-8 sidor förklara hur han kommit fram till det. Ulla berättar om varför hon går på lägenhetsvisningar minst två gånger var vecka. Erik berättar hur han lyckas med att få sin flickvän Jessica att säga fula ord i sängen.

Roland har hög töntfaktor och gör succé i reklamfilmer. Max och Klara har fastnat i parmiddagshelvetet och Johan vill egentligen bara knulla lite, inget annat. Cecilia blir glad av många dödsfall i flygplansolyckor och Pontus tänker på sport för att inte få för tidig utlösning. Ett par jobbar dygnet runt för att, som de säger, få mer tid över med barnen, men så blir det ju aldrig.

Det här av varierande kvalitet, men som helhet sitter beskrivningarna på pricken, känns det som. Lindström har verkligen lyckats få folks tankar och beteenden, deras vardagsliv beskrivet trovärdigt i bokform. Det är lättläst och oftast skrivet med ”glimten i ögat”, lite småvasst, småelakt men samtidigt allvarsamt. Och vad gör nu alla superokända människor hela dagarna? Jo, det berättar Elin. De försöker till varje pris bli kända. Det skall hon bli, om hon så skall ta livet av sig!