Jeff Lindsay: Dexters dunkla drömmar (B. Wahlströms 2005)
(Darkly Dreaming Dexter. 2004)

Dexter Morgan har stil och klass, är charmerande, artig, uppmärksam. En välklädd, perfekt gentleman som många finner intressant och attraktiv. Dexter själv kan inte fatta varför, han är totalt likgiltig på många sätt, oförmögen att känna något, vad som helst. För Dexter är allt ett skådespel, han fejkar och spelar intresserad, glad, snäll.

I själva verket är Dexter Miamis kanske hemskaste monster, en seriemördare som varken kan eller vill sluta. Dexters enda intresse är att ta livet av folk, men han är inte helt utan skrupler; han dödar bara onda människor. Till vardags arbetar Dexter som laboratorietekniker åt Miamipolisen vilket ger honom goda möjligheter att såväl hålla koll på polisens framsteg i jakten på honom själv som att finna nya lämpliga offer.

Dexters tillvaro störs när en ny seriemördare börjar härja i staden, en mördare med stil och ett tillvägagångssätt nästan identiskt med hans eget. Det verkar som om någon är Dexter på spåren... Snart får han små vinkar om att han skall komma ut och leka...

Detta är utan tvekan en riktigt annorlunda thriller. Det är mördaren själv som berättar storyn, hur han mår, hur han planerar sina mord och duperar personerna i omgivningen. Grymheten och charmen liknar den hos kannibalen Hannibal Lecter, så trots sin originalitet känns somligt igen, men det bjuds på både spänning, överraskningar och humor med glimten i ögat. Trots bara 237 sidor räcker läsningen överraskande länge och det fastän det är högt tempo och läsning man inte vill släppa. Visst kunde boken ha varit längre men den femte stjärnan i betyg uteblir på grund av att jag inte är 100%-igt nöjd med avslutningen. Hur som helst kommer jag att läsa mer om Dexter framöver. En andra bok är visst på väg.
Jeff Lindsay: Dexter – Hängiven hämnare (Bra Böcker 2009)
(Dearly Devoted Dexter. 2005)

2004 kom första boken om Dexter på engelska, året därefter på svenska. Därefter hann ett TV-bolag spotta ur sig tre hela säsonger med avsnitt baserat på (i alla fall delvis) flera olika Dexter-böcker innan Wahlströms bokförlag kom sig för med att översätta och ge ut bok nummer två i serien. Och nu är det så dags… Nu har jag redan sett dussintals avsnitt av Dexter, jag har följt huvudpersonen i flera säsonger så nu är det faktiskt TV-serien som liksom känns som originalet, inte romanerna.

Nu säger jag inte att andra säsongen i TV-serien nödvändigtvis måste vara exakt lik händelserna i bok nummer två, nej, de skiljer sig faktiskt åt en hel del, men visst blir det konstigt att läsa om personer man vet redan lämnat TV-serien av en eller annan anledning. Kan man liksom fastna för figurer i boken om man vet att de snart dör eller försvinner ut i periferin? Nej, jag tycker det känns svårt. Efter en hel massa händelser i TV-serien är deras roller så att säga rätt permanentade, det blir liksom konstigt när de är annorlunda i boken…

Och somliga bitar i boken är helt klart med i TV-serien jag redan sett, så där försvann en hel del spänning också. Wahlströms försök att sälja Dexterböcker baserat på den mycket populära TV-serien slår slint på grund av långsam utgivning och urkass timing. Fast visst, alla har kanske inte fått upp ögonen för TV-avsnitten… Så okej, det här är för dem:

Dexter Morgan är kriminaltekniker vid Miamipolisen och en mördare med samvete. Dexter tar bara livet av personer som han tycker verkligen förtjänar det. Nu har dock Dexter betett sig så konstigt länge att poliskollegan Doakes fattat misstankar mot honom. Dexter döljer något och Doakes har gett sig sjutton på att avslöja hemligheten. Han börjar följa efter Dexter som nu allt oftare måste åka hem till flickvännen och hennes barn och låtsas leva ett normalt vardagsliv. Själv skulle han hellre ge sig ut för att ta livet av någon. MacGregor kanske, en mäklare som Dexter förstått är förtjust i småpojkar. En pedofil vore ett lämpligt offer…

Samtidigt dyker det upp fler otäcka figurer i Miamis undre värld. En okänd galning kidnappar utvalda offer för att sedan tortera dem på plågsammast möjliga sätt. Den okände roar sig med att skära bort det som kan skäras bort på människokroppen… Dexter och hans kollegor måste såklart ge sig ut och finna den skicklige kirurgen eller vad man nu skall säga att han är… 304 sidor.