Lincoln Child: Utopia (Doubleday. 2002)
Utopia ligger mitt i Nevadaöknen och är världens häftigaste nöjesfält för hela familjen. Toppmodernt och fullspäckat med den senaste tekniken bjuds besökaren på de mest fantastiska åkattraktioner någon skådat, robotar som serverar glass, otroligt verklighetstrogna hologram och så mycket mer. Här finns något för alla och storslagenheten och uppfinningsrikedomen lockar 70000 besökare var dag och alla lägger de utan att tveka 75 dollar var i entréavgift. Alla vill se de häftigaste robotarna och åka de snabbaste, värsta berg-och-dalbanorna, gå vilse i spegellabyrinten och göra allt det andra.

Nu har det tyvärr inträffat några synnerligen ovälkomna olyckor och besökare har skadats. Trots alla tänkbara säkerhetsåtgärder har en berg-och-dalbanevagn lossnat och en ofarlig servicerobot löpt amok. Något är fel i det superavancerade tekniska systemet och idag har skaparen dr Andrew Warne kallats till nöjesfältet. Andrew tror att han skall få uppdraget att skapa nya fantastiska attraktioner för Utopia och tar med sig sin dotter för att ge henne en oförglömlig heldag. Det visar det sig dock att ledningen kallat Andrew till parken för att avveckla all den otroliga datateknik som verkar ha orsakat olyckorna.

Medan han felsöker datasystemen kliver en mystisk man in på Utopiachefens kontor och ställer krav! Olyckorna som skett är inga olyckor utan planerade små terrordåd. Hela Utopia är i händerna på ett gäng disciplinerade legosoldater. Och så blir resten av boken en jakt på skurkarna som efter eget gottfinnande spränger åkattraktioner och gör somliga andra till livsfarliga tickande bomber...

Att ha ett nöjesfält utom kontroll var ett spännande grepp och det kändes verkligen som om jag var med i parken bland alla besökare, såg köerna, lamporna, kioskerna, pariserhjulen, karusellerna och allt annat som hör till. Helt klart annorlunda på ett positivt sätt. Rätt spännande var det också. Hade dock fått för mig att det hela skulle handla mer om datorer och okontrollerade robotar och ovanliga maskinfel och händelser än en traditionell jakt på vanliga skurkar som saboterar populära karuseller och gömmer sig bland besökarna. Så originella saker varvas med standardhändelser. En gnutta besviken blev jag allt och nöjer mig med en stark trea i betyg. 385 sidor.