Malin Lilja & Jens Ahlbom: Bellman-historier (Natur & Kultur 2009)
Det här är 44 sidor innehållande 21 mer eller mindre festliga Bellman-historier, någon så kort som bara fyra meningar lång, andra mer omfattande. Allt dock synnerligen lättläst, men så är också hela boken tillhörande förlagets Lättläst-sortiment.

I princip bjuds det på en rolig historia per uppslag och därtill en riktigt tjusig illustration i svartvitt som passar till berättelsens tema. De flesta av vitsarna är så klassiska att man som vuxen säkerligen hört många av dem förut, men vad gör väl det, roligt blir det i alla fall.

Hela upplägget och utformningen på boken känns dock som något för yngre läsare, men då kan man såklart ifrågasätta det lämpliga i att samla sådana här sagor för barn.

Bellman-historierna må vara skojiga men kanske inte alltid helt barnvänliga. Bellman och hans många kamrater (tysken, ryssen, dansken, japanen, norrmannen osv.) bedriver storviltsjakt, äter bajs, bråkar med polisen, dricker öl osv. De hotar och svär, märker ord och fiser, ja somliga dör faktiskt! Och någon historia omnämner även en faxmaskinů Knappast bekant för de yngre, eller?
Malin Lilja & Bettina Johansson: Roliga historier (Natur & Kultur 2011)
33 roliga historier och en bunt svartvita illustrationer som på något sätt knyter an till texten intill, finns på de här 45 sidorna.

Långa och korta vitsar, om bananer, elefanter, spöken och småsyskon. Om flugor i soppan, om nysande grisar och skrikande bebisar. Somligt lite klurigt, fiffigt, somligt knasigt. Lite ord-märkeri.

Ja, en blandad mix helt enkelt, allt lättläst och med okej bilder. Detta är förresten troligen främst en bok för de yngre, i Natur & Kulturs Lättläst-serie, men vem uppskattar inte en rolig historia? Somliga av dem har du nog troligen hört förutů