Elmore Leonard: Get Shorty (W & W 1996)
(Get Shorty. 1990)

Även utgiven som Härsket guld. Filmad med John Travolta och Gene Hackman som Get Shorty. Har för mig att filmen följer boken ganska väl och att berättelsen var roligare att uppleva som film än som läst bok.

Chili Palmer är lånehaj i Miami till vardags. Nu far han till Las Vegas och sedan till Hollywood på jakt efter en kille som försöker fly från sina skulder. I Hollywood träffar Chili skräckfilmsproducenten Harry. Harry har också spelat bort pengar, typ de han skulle göra nästa film för... De som lånat honom filmpengarna vill nu veta vart de tagit vägen. Självklart kan de mörda för att få sina pengar tillbaka.

Harry kommer över ett nytt manuskript. Både Chili och Harry inser att det här skulle med viss omskrivning kunna bli tidernas filmsuccé. Man börjar leta skådisar till de ledande rollerna och vill börja inspelningen. Samtidigt håller Chili koll på sin rymling och håller sig själv undan en kille han retat upp. Och de som lånat pengar till Harry vill ha en del i hans nya film och gärna få väck Chili som de tycker lägger sig i för mycket.

Usch ja, det blir en sagolik röra som det är trist att läsa om. Vill du ha koll på berättelsen, se filmen istället. Boken är på 269 sidor.
Elmore Leonard: Maximum Bob (Wahlström & Widstrand 1993)
(Maximum Bob. 1991)

Domare Maximum Bob är ökänd för sina hårda domar. Är man skyldig skall man ha ett straff och då ett som känns, resonerar han. Maximum Bob dömer konsekvent ut hårdast möjliga straff och följaktligen finns det bra många människor som kan tänkas vilja göra domaren illa.

Domaren själv är å andra sidan inte heller Guds bästa barn. Han har tröttnat på sin fru och hennes uppfunna fantasivän, en 12-årig afrikansk tjej, död sedan 130 år och skaffar hem en krokodil till trädgården för att göra honom till änkling. Vidare har domaren börjat kasta lystna blickar på övervakare Kathy Baker som allt som oftast besöker hans rättssal. Så plötsligt en kväll börjar kulor slå in i domarens hus...

Här vet vi nu att någon kommer att bli mördad, men vem är egentligen ute efter vem? Skurkarna verkar stå i kö, eller rättare sagt tävla med varandra för att få bli den som ger igen på Domare Bob. Och Kathy Baker blir mer involverad än hon önskat. Den här boken beskrivs bäst som ett avsnitt av Miami Vice. Vi är i soliga Florida, krokodiler, poliser, skurkar, skjutvapen, ja hela paketet är med. Inte överdrivet spännande, men ej heller segt. Nästan medelbetyg men inte riktigt. 253 sidor.