Dennis Lehane: En drink före kriget (Albert Bonniers Förlag 2005)
(A Drink Before the War. 1994)

Varför Bonniers bestämt sig för att i tur och ordning ge ut den femte, sedan den fjärde och nu första boken i serien om privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro är en gåta. Ja, böckerna är bra och förtjänar svensk utgivning, det är inte det, men ordningsföljden alltså... Visst är det fristående äventyr, men att läsa om deras liv och uppdrag i kronologisk ordning måste bli en bonus. Nu vet man ju redan att alla huvudpersoner överlever de blodiga händelserna. Lyckligtvis blir det djävulskt spännande ändå...

Patrick Kenzie klär sig i Armanikostym och möter politiker på Ritz-Carlton. Det har försvunnit dokument från stadshuset och man misstänker en färgad städerska. Politikerna vill anlita Kenzie för att få tillbaka de viktiga dokumenten och han ställer upp.

Vad som verkar vara ett enkelt och okomplicerat uppdrag visar sig snart bli en strid på liv och död. När Patrick och Angie finner städerskan visar sig hennes hemlighet vara av ett helt annat slag än vad som påståtts. De stulna dokumenten är explosiva hemligheter och det utbryter ett riktigt gängkrig i Boston. Våldet exploderar och första natten skadas tjugosex personer, tolv dödas. Patrick och Angie mordhotas av båda parter och måste själva tuffa till sig för att överleva.

På det privata planet kämpar Patrick för att glömma vad hans fader utsatt honom för och Angie för att stå ut med sin misshandlande make.

Hårdkokt och synnerligen brutalt, men lättläst, gripande, spännande, härligt. Lehane är en ny favoritförfattare. Ge ut resterande Kenzie/Gennaro-böcker bums! 357 sidor.
Dennis Lehane: Mörker, ta min hand (Albert Bonniers Förlag 2006)
(Darkness, Take My Hand. 1996.)

Andra boken om privatdeckarna Kenzie och Gennaro är bra, men inte riktigt i klass med den första. En stark, stark trea får det allt bli för dessa 518 sidorna för tyvärr dröjer det väl länge innan det blir riktigt otäckt spännande mot slutet.

Huvudpersonerna åtar sig uppdraget att skydda den unge sonen till en känd psykiatriker. Sonen verkar ha retat upp Bostons maffia och har nu fått ta emot ett antal hotelser. När Kenzie och Gennaro konfronterar maffialedaren Fete Freddy och de av hans män som de misstänker ligger bakom hotelserna, visar det sig att maffian inte har något alls med detta att göra. Hoten måste komma från någon helt annan och nu har de båda deckarna lyckats göra sig till ovänner med otäcka figurer i maffian.

Flera personer blir brutalt mördade och snart står det klart att en seriemördare härjar i staden. Någon form av koppling finns till sonen de försöker skydda och en koppling verkar också finnas till våldsdåd 20 år tillbaka i tiden. Någon i Kenzies och Gennaros närmiljö är inte riktigt den de trott!

Lättläst, blodigt och brutalt. Och så med en massa kärlek också då unge Kenzie kärat ner sig totalt i den vackra Grace... vilket förstås inte är helt bra då Kenzie alltid har gangsters efter sig. Tur att han har vännen Bubba...
Dennis Lehane: Ingenting är heligt (Albert Bonniers Förlag 2007)
(Sacred. 2007)

Den sjunde boken av Lehane utgiven på svenska är den 3:e i ordningen i serien om privatdetektiverna Kenzie/Gennaro, bara så du vet om du planerat att läsa om deras äventyr i kronologisk ordning.

Patrick Kenzie och Angela Gennaro har efter förra bokens otäcka händelser lagt sin privatdeckarbyrå i malpåse. Det hindrar dem dock inte från att starta på nytt när miljardären Trevor Stone ber om deras hjälp. Fast ber är väl fel ord egentligen. Mr Stone kidnappar dem båda och hotar dem om de inte gör som han säger. Men det han berättar är en så tragisk historia att våra hjältar såklart ställer upp, trots kidnappning och hotelser.

Stone är desperat, han har cancer, hans tid rinner snabbt ut och hans älskade dotter Desiree är försvunnen. Stone vill finna henne och betalar direkt 50.000 dollar till Kenzie/Gennaro. Desiree har drabbats av flera svåra slag på sistone. Modern har dött i en olycka liksom hennes pojkvän och nu är alltså pappan döende. Kenzie finner att Desiree haft kontakt med Kliniken för Sorgbearbetning och det verkar vara en fasad för en otäck sekt.

Privatdetektiverna följer i spåren efter Desiree och Kenzies gamle vän Jay Becker. Jay är också privatdetektiv, han har också haft i uppdrag att finna Desiree, och nu har även han försvunnit. De få ledtrådarna leder från Boston till soliga Florida och in i en härva av korruption och lögner där ingen snart står att lita på.

Har du läst och tyckt om andra böcker i serien är detta ett måste. Storyn är trovärdig, det hela är lättläst, hårdkokt och bitvis våldsamt. Några överraskande vändningar bjuds det på och boken är bra, stark trea i betyg, men inte riktigt i klass med somliga andra delar. 443 sidor.
Dennis Lehane: Gone, Baby, Gone (Albert Bonniers Förlag 2004)
(Gone, Baby, Gone. 1998)

Det skall sägas direkt; Svart nåd, den första boken utgiven på svenska om privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro är skriven efter denna roman, och den utspelas också tidsmässigt efter denna Gone, Baby, Gone. Kan inte för mitt liv förstå varför Bonniers hoppar fram och tillbaka i utgivningen av Lehanes titlar, men så är det. Läs gärna serien i ordning och vill du läsa böckerna på svenska är detta alltså den första av de två nu utgivna. Bara så du vet.

Nåväl, privatdeckarparet Kenzie-Gennaro från Boston har fått ett erbjudande om ett uppdrag de helst inte vill ha. Lilla flickan Angela är försvunnen och sådana fall berör bara för mycket. Särskilt nu när hon varit borta så länge utan krav på lösensumma att det verkligen lutar åt att hon antingen inte återfinns alls eller kommer att hittas död. Sådant vill de bara inte vara med om, detta känns hopplöst. Men deras efterforskningar kan förstås inte skada. Efter påtryckningar från släktingarna ställer de upp och det hela tar sin början.

Och det är verkligen hopplöst. Det finns inga ledtrådar, ingen misstänkt, inga kravbrev. Är flickan överhuvudtaget kidnappad eller har hon bara vandrat ut från bostaden och gått vilse? Fast någon borde ju sett henne nu efter nästan tre dygn. Kenzie och Gennaro slår sig samman med poliserna som håller i utredningen och somligt kommer fram: modern är kanske inte den mest lämpliga personen att ha ansvar för ett litet barn och det verkar finnas knark, prostitution, otäcka män och mycket pengar med i bilden på något sätt. Ja, det finns saker att kolla upp och dagar, veckor, månader går och boken rullar på. Men Angela syns inte till...

Detaljrik, lättläst, trovärdiga karaktärer, intressant, otäck, spännande och med ett slut som heter duga. Kanske dock att 573 sidor är några för många.
Dennis Lehane: Svart nåd (Albert Bonniers Förlag 2000)
(Prayers for rain. 1999)

Karen Nichols ber privatdetektiv Patrick Kenzie om hjälp. Hon har en beundrare som inte låter henne vara ifred. Mannen ifråga verkar inte förstå, eller vill inte förstå, att hon inte är intresserad av honom. Så Patrick Kenzie tar med sig sin polare Bubba Rogowski och spöar skiten ur killen. Nu borde han väl fatta, sönderslagen som han är.

Ett halvår senare begår Karen självmord, kastar sig naken ut från ett höghus. Patrick tar illa vid sig för ett par månader tidigare hade Karen faktiskt ringt honom, men han hade inte haft tid att ringa tillbaka. Sedan blev det liksom aldrig av. Hade beundraren trots allt kommit tillbaka? Patrick kollar upp fallet och han är ganska ensam om att tycka att det kanske inte varit självmord trots allt. Kort innan hoppet blev Karen våldtagen. Strax innan självmordsdyket började Karen leva promiskuöst.

Det är för mycket i efterhand som inte alls verkar passa in på den vackra, lugna kvinna som bad honom om hjälp för 6 månader sedan. Den här beundraren är värd en närmare koll. Så Patrick skall på nytt banka lite vett i skallen på den här killen Cody. Det blir ett nytt blodigt slagsmål och det är tydligt att ingen av dem tänker ge sig och backa undan. Faktum är att trots att våldet trappas upp står det Patrick snart helt klart att den motståndare som planerat detta djävulska spel inte alls vill döda någon. Nej, det är snarare så att han hellre vill att de skall önska att de vore döda.

Privatdeckaren Patrick Kenzie har här mött en mästare i effektiv psykologisk krigföring, en man som vill ta ifrån sina offer det de älskar mest. Det blir tufft, för ju mer Patrick engagerar sig desto mer arbete lägger någon ned på att slå sönder även hans tillvaro. Och hans vänners. Suverän första bok på svenska (den femte av Lehane), våldsam och med högt tempo. En riktig thriller. Läs. 497 sidor.