Stephen Leather: Kinesen (Bonnierförlagen 1994)
(The Chinaman. 1992)

Kinesen Nguyen är inte kines utan vietnames och han är inte bara kock och restaurangägare utan även en före detta elitsoldat, expert på närstrid och bombtillverkning. Nu har irländska terrororganisationen IRA slagit till i London och i sina dåd dödat Nguyens fru och dotter och då vill han att någon straffas för tilltaget. Men brittiska polisen kan inget göra, de står maktlösa mot IRA.

När Nguyen försöker få kontakt med självaste IRA påstår en höjdare i organisationen att dådet begåtts av en okänd grupp inom de egna leden som utfört detta på eget bevåg, mot officiella direktiv. IRA:s ledare säger sig sträva efter vapenvila, en fredlig väg att lösa sin konflikt och söker nu förrädare inom de egna leden.

Nguyen vill ha namnen på dessa personer för att skipa sin egen rättvisa, namn som IRA-ledaren just nu inte har. Nguyen trappar upp sina hot mot mannen. Någon skall betala för hans familjs död och han är inte rädd för att starta ett eget krig mot IRA.

Det börjar med en explosion och slutar lika explosivt. Nguyen är en tuff man som möter tufft motstånd. Detta är väl inte direkt superspännande men mot slutet ökar spänningen och rätt överraskande är väl ändå de sista sidorna. 322 sidor som förtjänar ett medelbetyg.