Åsa Larsson & Ingela Korsell: Nidstången (PAX #1) (Bonnier Carlsen 2014)
Bröderna Alrik och Viggo börjar på en ny skola och hamnar direkt i trubbel, det är tur att de har varandra. Nu när mamma är på behandlingshem för sin alkoholism bor de hos ett par i lilla Mariefred, en plats där övernaturliga saker snart skall hända.

Magnar och Estrid sköter slottet Gripsholms trädgård. De ansvarar också för det gamla hemliga biblioteket som finns under kyrkkullen och är traktens försvarare mot ondskans makter. Nu undrar paret om inte de unga bröderna kan vara de krigare som Estrids spåkort berättat om, nya krafter i det godas tjänst. Men grabbarna är ju så unga, de går i mellanstadiet, kan de verkligen vara modiga och smarta nog för sin uppgift i så fall?

Magnar och Estrid sätter Alrik och Viggo på prov i det hemliga biblioteket. Snart nog blir testet mer än så, en kamp för livet!

Och precis mitt uppe i handlingen, när något mystiskt lurar bakom högen med tegelpannor slutar berättelsen med ett skrik och tre frågor. Boken är 145 sidor lång (inkl. många snygga svartvita illustrationer av Henrik Jonsson) och tar alltså slut innan den knappt börjat. Det är lättläst och spännande och man blir genast sugen på att ta sig an nästa del i Pax-serien. Detta känns inte så lite som en Engelsfors-trilogi (Cirkeln, Eld och Nyckeln) för de yngre, med monster, häxor och magi, och det är väl ett så gott betyg som något!?
Åsa Larsson & Ingela Korsell: Grimmen (PAX #2) (Bonnier Carlsen 2014)
Berättelsen fortsätter bara sekunder efter det att vi lämnat bröderna Alrik och Viggo i bokseriens första del. Nu får vi veta vad som gömmer sig bakom tegelpannorna...

Det som har hänt sedan tidigare är ju följande. Någon väcker mörka krafter i Mariefred. Alrik och Viggo skall skydda det hemliga biblioteket. Och nu springer de alltså i skogen...

Och så får de träffa Hej-Henry och häxmästaren Damir. En enorm helveteshund terroriserar trakten och attackerar människor. Hunden (är det verkligen en hund?) måste såklart stoppas. Ett glepinerrep verkar vara en bra sak att ha då, fast var och hur får man fatt på ett sådant?

Brödernas konflikt med den elake Simon går vidare, Alrik firar födelsedag och ett par små hundar och en cykel dyker upp i handlingen. Och så slutar berättelsen med orden: Det är någon där inne!

Ja, det är bara att fortsätta läsa i nästa del i serien om man vill veta vem som finns var... Snygga teckningar skänker extra stämning till en redan fartfylld och spännande berättelse. Pax-serien är lättläst fantasy för orädda barn, tonåringar och alla andra lässugna! 188 sidor.
Åsa Larsson & Ingela Korsell: Mylingen (PAX #3) (Bonnier Carlsen 2015)
Impar ställer till stor oreda inledningsvis, sen blir problemen bara större för våra huvudpersoner och fler än så. Simon och hans kamrater ställer fortfarande till bekymmer i skolan för Alrik och Viggo. Skall den bråkstaken och hans jobbiga farsa Träslöjds-Thomas aldrig få vad de förtjänar..?

Alrik blir förresten förgiftad av skolmaten och Viggo försöker att lära sig ett trolleritrick. Någonstans i Mariefred finns en svarthäxa och nu dyker en hemsk myling upp. Så passande så här i allhelgonatider! De där onda varelserna verkar få extra krafter den tiden på året.

Den döda mylingen söker upp barnen Tove och Loke och försöker kväva dem till döds. Pappa Martin påstår sig inte fatta något alls av de här övernaturligheterna som barnen berättar om, men han ljuger förstås…

Och vem är den där flickan Iris som pratar med Alrik vid gungställningen?

Ja, det där sistnämnda skall läsaren inte få reda på under de här 193 sidorna. Äventyret som här i boken börjar (eller rättare sagt fortsätter) med kapitel 51 slutar med flera olösta mysterier efter kapitel 86. Det här är spännande och mystiskt och mycket lättläst och med flera snygga illustrationer som skänker extra stämning till läsupplevelsen. Jag måste förstås fortsätta läsandet med nästa bok i serien… Gör det du också!
Åsa Larsson & Ingela Korsell: Bjäran (PAX #4) (Bonnier Carlsen 2015)
Viggo besegrar Simon i en golftävling och Alrik blir anklagad för att vara en tjuv. Pengar, telefoner, surfplattor, husdjur och annat har försvunnit, självklart måste det vara de tjuvaktiga bröderna Delling som är i farten.

Ingen vill ju ha dem i staden. Det blir krismöten i skolan och trist tjafs med flera vuxna. Finns det någon som står på pojkarnas sida? För inte är väl Viggo och Alrik inblandade i stölderna?

Mycket dumt har de gjort men nu är de faktiskt oskyldiga. Det visar sig vara en stor och mycket otäck bjära som ligger bakom stölderna, men vem har skapat bjäran? Vem har använt svart magi för att locka fram monstret?

Någonstans går en svarthäxa fri, men vem är hon? Somligt pekar på skolsköterskan Maggan Migrän…

Återigen tar äventyret slut mitt uppe i en mycket spännande episod. Mysteriet är inte på något sätt löst, frågor utan svar finns kvar. 197 lättlästa och som sagt väldigt spännande sidor! Ge mig den femte boken bums.
Åsa Larsson & Ingela Korsell: Gasten (PAX #5) (Bonnier Carlsen 2015)
Bjäran ligger död på golvet och en kanske inte helt oväntad figur gör entré. Personen lovar att träna Estrid i utbyte mot tid i det hemliga biblioteket! Magnar är oväntat snäll och positivt inställd till den här nya bekantskapen, de övriga är initialt mer avogt inställda, men sakta men säkert kan säkert fin vänskap utvecklas…

Om alla bara överlever!

Otäcka krafter har som sagt fått fäste i lilla Mariefred. På dessa 196 sidorna är det ungdomarna Selma, Omar och Nadia som leker en förbjuden lek. De ser in i en spegel och kallar på Svarta Madam…

Snart börjar tre gastar härja i staden. De suger livskraft ur människor! Naturligtvis måste det till tuffa människor, orädda grabbar och magikunniga personer innan just det här hotet är undanröjt.

Spökhus, en självlåsande bil, brinnande gardiner, Träslöjds-Thomas, Maggan Migrän, Hej-Henry… Ja, här händer det saker på varenda sida. Till och med de sidor som saknar text är fartfyllda för där finns ju Henrik Jonssons skitsnygga, svartvita illustrationer!

Del fem i serien är inte på något sätt sämre än de föregående. Gasten är en utmärkt, lättläst, snabbläst, händelserik spökhistoria! Och precis på slutet dyker den förstås upp igen, den där cliffhangern, den där plötsliga avslutningen mitt uppe i en spännande situation… Fortsättning följer.