Lynda La Plante: Utpressning (Richters 1998)
(Cold Heart. 1998)

Filmmakaren Harry Nathan hittas död, skjuten, i poolen. Den mycket yngre hustrun Cindy är den som finner maken och larmar polisen. Tyvärr pekar alla bevis på att det är just Cindy som skjutit. Skotten kom från hennes pistol och många kan bekräfta att de hört henne hota att ta livet av sin make. Fast Cindy har såklart inte gjort något dumt. (Eller är det just det hon har? Hon vet inte säkert. Lite knark hade hon väl i sig?)

Privatdetektiv Lorraine Page (f.d polis som dödat en oskyldig, supit ned sig och mist sin familj) blir den som skall finna Harrys riktiga mördare. Med sin nye assistent Decker tar de sig an fallet som blir ett knivigt sådant. Harry hade nämligen två exfruar och en bunt filmbekanta. Alla hade han videofilmat utförandes mindre smickrande aktiviteter. Det finns alltså fler än nu mest misstänkta Cindy som haft anledning att fixa Harry. Och när gruppen möjliga mördare växt till ett passande stort antal börjar de plötsligt dö av i tur och ordning...

Somligt i boken skall tydligen vara verklighetsbaserat, men spännande är det verkligen inte. Jakten på Harry Nathans mördare är allt annat än intressant och det snällaste man kan säga om detta är att det är fruktansvärt tragiskt om "Lorraine Page" verkligen funnits. Hennes liv kan inte ha varit för roligt. Läs om du vill gräva ned dig i ett sjuhelsikes elände. Som en deckare faller detta platt till marken. 347 sidor.