Jens Lapidus & Peter Bergting: Gängkrig 145 (Wahlström & Widstrand 2009)
Lapidus tredje berättelse i Stockholm Noir-sviten efter böckerna Snabba Cash och Aldrig Fucka Upp, kommer i form av en serie. Ja, inte som en serietidning utan mer som en så kallad ”graphic novel”. Gängkrig 145 är en häftad bok på 166 svarta sidor där tecknaren Peter Bergting illustrerat den våldsamma historien.

Temat är sig likt från Lapidus föregående berättelser, språket likaså. Vi är i den kungliga huvudstaden, det är mörkt och dystert och vi rör oss framförallt bland kriminella figurer i den undre världen och hos enstaka hängivna brottsbekämpande poliser. Somliga karaktärer känns igen från förr och självaste Hasse Aro och Leif GW Persson från TV3:s Efterlyst är med på ett hörn när TV tar upp brottet som så att säga startar bokens kedja av händelser.

Här är det unga Jivan al-Askori som efter en fest blir våldtagen av sin bäste väns bror. Hon nämner händelsen för polisen men också för sin bror Mahmud som omedelbart bestämmer sig för att utkräva hämnd. Grabbarna Simon och Fredrik skall få fan för vad de utsatt hans syster för. Olyckligtvis är Fredrik halvbror till den ökände Eddie Ljublic och kriget mellan Ljublic och hans vänner i sammanslutningen Familjen och tuffingarna i Alby Boys trappas upp.

Alla de inblandade hör hemma i Stockholms sydvästra förorter, de med postnummer 145. Polisens namn på dessa händelser blir således Gängkrig 145. Berättelsen kunde ha blivit en bok, det blev en serie istället och som sådan är det hela förstås mer lättläst och tar slut desto fortare. Det är våldsamt, blodigt och snyggt illustrerat. Se bilder ur boken på Bergtings hemsida.

Längst bak i häftet kommer några skisser, delar av ett manus, lite olika förslag på omslag samt en kortberättelse på 8 sidor med titeln Mamma försökte, denna inte som serie utan i form av vanlig nedskriven text. Det är ett fräscht och annorlunda grepp att byta det skrivna romanformatet mot ett seriehäfte, men jag hade hellre sett storyn som en maffig bok.