Jens Lapidus: Paradis City (Albert Bonniers Förlag 2021)
Några år in i framtiden är motsättningarna mellan svenskar och invandrare, rika och fattiga, större än någonsin. För att skydda samhället, ja den präktiga, rika delen, de priviligierade svenskarna, från brottslingar och elände har man rest murar runt områden som bedömts vara särdeles hårt utsatta.

Ja, samhällets lågvattenmärken, de sjuka och fattiga, de arbetslösa, brottslingar, invandrare, får ofta leva i särskilda särområden, områden man inte kan besöka eller lämna hur som helst. I dessa särområden härskar misären. Olika brottslingar slåss om makten, vapen- och narkotikahandeln flödar fritt...

Nu är det valår och inrikesministern skall hålla tal i landets allra största särområde, Järva, även kallat Paradis City. Då sluter invånarna upp och skriker om frihet, kravallstaketen välter och kaos utbryter. Ett första skott avlossas och sedan kommer knallarna i ett. Polis skjuter vilt in i folkmassorna mot oskyldiga för att skydda ministern men denne kidnappas och försvinner i vimlet.

Polisen står handfallen. Inte vågar man sig in i Paradis City. Men ledningen vill såklart ha snabba resultat och inrikesministern tillbaka oskadd och det förstås omedelbart.

Den forna MMA-fightern Emir sitter anhållen utanför området men han har såklart kontakter i Paradis City. I utbyte mot sänkt straff får han i uppdrag att smyga sig in i området och finna ministern. Det är såklart ett uppdrag förenat med största livsfara, inte bara för att Emir är svårt njursjuk och behöver regelbunden tillgång till läkemedel och dialys, sådant som kanske inte står att finna i trakter som detta!

På annat håll försöker polisen Fredrika både coacha Emir i sitt uppdrag och samtidigt själv vara med och finna ministern. Fredrika är polisens syndabock för att saker gått som de gjort. Hennes feghet att inte öppna eld i den kaotiska situationen anses vara orsak till att ministern kidnappats. Nu vill hon ha upprättelse.

Utanför Paradis City hittar vi också den unga influencern Nova med mängder med följare. Nu har hon dock begått brott och blivit påkommen och arresterad. Tyvärr stöter hon på en synnerligen korrumperad polis och under utpressning begår hon än fler brott. Och då kommer hon över livsfarlig information som dessutom i allra högsta grad påverkar både Emir och Fredrika, ja hela landet förresten.

Lapidus målar upp en mörk och dyster bild av Sverige. Tempot är högt, dialogen fylld av slangutryck och handlingen hårdkokt och våldsam. Och inte minst rätt annorlunda. Detta är i mina ögon helt okej men jag tycker att de flesta av författarens tidigare titlar varit bättre. 381 sidor.