Jens Lapidus: VIP-rummet (Wahlström & Widstrand 2014)
Teddy har suttit 8 år i fängelse för ett brott vi först i slutet av boken får veta vilket. Nu är han en fri man som bestämt sig för att vandra den smala vägen, vända ryggen till kriminalitet och sköta sig hädanefter. Tyvärr är han inte speciellt attraktiv på arbetsmarknaden och gamla vänner låter höra av sig och vill ha många hundra tusen kronor av honom annars… Hur skall Teddy lösa det här?

På en flott advokatbyrå jobbar unga Emelie dygnet runt känns det som. Hon vill vara någon, hon vill upp, synas, bli erkänd och framgångsrik. Just nu är hon en vanlig slav på kontoret som de flesta andra.

Saker och ting skall dock snart förändras, både för Teddy och för Emelie. Emelies chef, en av delägarna till advokatfirman, kallar in henne till sitt kontor och ger henne en uppgift det inte går att säga nej till. Något utöver det vanliga skulle man kunna säga.

Advokaten vill att Emelie skall ta reda på vad som hänt Philip Schale. Hans familj har saknat honom i flera dagar och har ingen aning om var han kan befinna sig. Philip är en rik ung man, en affärsman, en investerare och hans familj har sina skäl till att inte vilja blanda in polisen. Emelie skall få bedriva en liten privat utredning om vad som hänt och hon skall ta hjälp av den före detta fängelsekunden Teddy!

Öh? Vad? Varför? Jaså, jaha… Emelie förstår inte riktigt varför hon skall befatta sig med detta uppdrag. Varför hon skall ta hjälp av en nysläppt kriminell man hon aldrig hört talas om känns också lite diffust. Men hon ställer upp, hon vågar såklart inte säga nej till sin chef.

Teddy å sin sida är inte speciellt sugen på att ta sig an det här projektet heller men behöver förstås arvodet för att hålla hotfulla forna partners borta.

Efter den mycket händelserika, dramatiska och spännande Snabba cash-trilogin hade jag höga förväntningar på detta. Tyvärr blev det aldrig speciellt gripande, överraskande eller spännande. Upplägget med en färsk advokattjej och en erfaren ex-fånge som lite i hemlighet leker snutar som utreder ett försvinnande fungerade bara halvbra. Visst kan detta få en (svag) trea i betyg, men detta är Lapidus sämsta bok så här långt. Detta är inte i närheten av att erbjuda den dramatik eller den action som man fått sig till livs i tidigare romaner om brott och kriminella i Stockholm. Det var kanske inte meningen heller men det är ändå trist att detta inte var bättre än såhär. 464 sidor.
Jens Lapidus: STHLM Delete (Wahlström & Widstrand 2015)
Allt slutar med en stor explosion på den 485:e och sidan och sen är boken slut. Vem har sprängt vad och har någon skadats eller rentav dött? Ja, det får man inte reda på här såklart. Detta skedde ju på sista sidan. På gott och ont kommer en riktig cliffhanger som får en att bli lite besviken samtidigt som man genast längtar efter en fortsättning…

Unge Benjamin är misstänkt för mord. Han ligger på sjukhus och ber om advokat Emelie Jansson som sin försvarare. Hennes arbetsgivare tycker inte att det ligger i advokatbyråns bästa intresse att Emelie jobbar med det här fallet. Så det blir till att smyga med det! Emelie tänker ta sitt uppdrag på allra största allvar. Inget blir enklare av att identiteten på den döde är svår att fastställa.

Benjamin ber Emelie ta hjälp av vännen Teddy. Teddy som faktiskt en gång i tiden kidnappat just Benjamins pappa! Eftersom det är en gammal händelse som fortfarande plågar Teddy lovar även han att ställa upp och göra vad han kan… Snart är både Teddy och Emelie igång med att försöka lösa ett mord och fria den unge misstänkte.

Den före detta kriminelle Teddy, numera formellt anställd av samme man som Emelie arbetar åt, är engagerad i ett bevakningsuppdrag, ett uppdrag Teddy faktiskt medvetet saboterar… Snart är Teddy inte direkt önskvärd på den där advokatbyrån längre.

Nikola är Teddys systers son. Killen har Teddy som sin allra största idol. Men där Teddy numera slagit in på den rätta vägen och försöker hålla sig borta från bråk och busar, går Nikola långsamt åt andra hållet. Han vill vara tuff och stark och cool inför polarna, men samtidigt inte göra varken mamma eller Teddy besviken.

Sthlm Delete snurrar på i hyggligt raskt tempo. Detta är vassare och mer spännande än förra boken (VIP-rummet) om det omaka brottsutredarparet Teddy och Emelie och stundtals lite likt Lapidus Snabba Cash-trilogi med tuffa gangsters, lite slangprat och små och stora kriminella element av ofta utländsk härkomst.
Jens Lapidus: Top Dogg (Wahlström & Widstrand 2017)
Top Dogg kan vara den avslutande delen på Lapidus romanserie om problemlösarparet som utgörs av advokat Emelie Jansson som numera öppnat egen firma och den före detta kriminelle fixaren Teddy Macsumic som söker jobb, nästan vilket som helst...

Här är det Emelie som blir kontaktad av unga Katja som söker advokathjälp. Det visar sig att polisen vill kalla Katja på förhör och det undviker hon helst. Katja som haft en trasslig uppväxt och hamnat snett har sålt sex för pengar och sedan blivit utnyttjad än mer av många män. Polisen har beslagtagit filmer med olika män, Katja och andra tjejer i huvudrollerna och nystar nu i en härva av kända och okända personer involverade i denna sexhandel.

Emelie inser att allt detta faktiskt rör ett fall hon själv jobbat med tidigare och lovar att försöka hjälpa Katja så gott det går. Snart är Katja död och Emelie och Teddy måste såklart snoka mer i detta... Det hela verkar involvera såväl framgångsrika advokater, tidigare arbetskamrater till Emelie, som minst en person verksam som polis! Efter drygt halva boken sitter Teddy i fängelse igen, nu misstänkt för mord.

På annat håll har vi Roksana och Z som upptäcker en falsk vägg i klädkammaren och finner tio kilogram vitt pulver. De testar det själva, inser att detta är finfina droger och säljer av partiet. Snart dyker det förstås upp någon som vill ha sina påsar tillbaka och då hamnar såklart Roksana och Z i skiten. De måste fixa fram snabba cash och får börja tillverka eget knark...

Teddy Macsumics systerson Nikola ser sin bästa vän Chamon bli mördad och beslutar sig för att rättvisa måste skipas. Någon jävel måste betala för detta, men vem är det egentligen som ligger bakom detta och varför? Nikola som hade ett riktigt elektrikerjobb inom räckhåll beslutar sig för att snoka runt bland kriminella bossar och deras hantlangare och lägga svenssonlivet åt sidan för att bli alltmer insyltad i hemskheter. Mot slutet är faktiskt både Teddys och Nikolas olika aktiviteter sammanlänkade i ett och samma parkeringsgarage...

Top Dogg är 474 helt okej sidor men inte tycker jag att detta är mer intressant och spännande än att ett medelbetyg får räcka.