Jens Lapidus: Snabba cash (Wahlström & Widstrand 2006)
Många är de som höjt boken till skyarna, otaliga bokhandlare har rekommenderat den och någon god vän likaså. Och jodå, Lapidus kan få ett plus för originalitet för detta liknar inte mycket annat i deckargenren, och visst finns det lite spänning, men mest är det en rätt ytlig och enformig soppa. Och jag tröttnar snart på det korthuggna språket och ”namedroppingen” från den tjusiga innevärlden i huvudstaden.

Lapidus skildrar Stockholms undre värld där rivalitet råder mellan de stora gängen, Hells Angels, Bandidos, Original Gangsters, Brödraskapet Wolfpack, Fittja Boys, jugoslaver, turkar, ryssar. Det handlar om prostitution, rån, beskyddarverksamhet, knarklangning, pengatvätt och fiffel med garderobsintäkter på stadens krogar. I den här världen handlar det framförallt om tre personer som läsaren får följa.

Först har vi JW, en tuff Stureplansgrabb som kommer norrifrån och söker efter sin försvunna syster som lämnat vischan för livet i storstaden. JW passar inte riktigt in, men kommer att göra allt han kan för att bli någon i Stockholms innegäng. Det handlar om att ha snyggast bostad, bil och klocka, rätt märke på kläderna, fixa de häftigaste festerna och låta pengarna rulla. Han satsar på en fin utbildning och extraknäcker som taxichaufför för att dra in extrastålar. Snart kommer han att få ett erbjudande om att langa knark, och suget efter snabba cash gör honom snart till en fullfjädrad kokainförsäljare.

Kille nummer två är latinon Jorge som just genomfört tidernas snyggaste rymning från fängelset. Han vet hemligheter om storfräsarna i branschen och han planerar att själv dra in storkovan genom utpressning. När han ger sig på superbossen Radovan ligger Jorge riktigt illa till. Radovan skickar ut sin starke man, jätten Mrado...

Mrado är sedan den tredje huvudpersonen. Han sköter indrivning åt sin herre Radovan, bygger feta muskler på gym och tänker mycket på sin lilla dotter som han får träffa alltför sällan. Även Mrado vill få miljoners miljoner och de ligger inom räckhåll, men vill han egentligen fortsätta med våld och knarkaffärer? Snart är alla dessa figurer inblandade upp över öronen i en härva av knarkuppgörelser och pengatvätt där alla lurar alla i jakten på snabba cash. 477 bitvis våldsamma sidor. Helt klart rätt annorlunda, lättläst och kanske ändå värt en stark trea i betyg.
Jens Lapidus: Aldrig fucka upp (Wahlström & Widstrand 2008)
Lapidus släpper bok nummer två om kriminella element i den kungliga huvudstaden. Huvudpersonerna är nya men drömmarna desamma. Ära, makt och rikedom hägrar. Stockholms undre värld styrs fortfarande av juggebossen man inte nämner vid namn och frågan är om man kan bli framgångsrik som egenföretagare eller om man kommer att stöta sig med någon stor och mäktig. Kanske står valet mellan att bli någons slav eller att ta en kula? Ja, för Mahmud (en av tre huvudpersoner) ser det riktigt kärvt ut. När boken börjar har han en pistolpipa i munnen och riktig dödsångest. Grabbarna i sällskapet Born to be hated är duktigt sura på honom. Han köper sig lite tid och måste fundera på hur han skall kunna bli fri. Varför inte liera sig med några ännu farligare och mäktigare och få dessas beskydd?

Huvudperson nummer två är Niklas, en rejält biffig legosoldat med stor erfarenhet av vapen, våld och död. Nu är han tillbaka i Sverige och finner ett mosat manslik i morsans källare. Niklas har haft en traumatisk uppväxt och är kanske inte riktigt riktig i skallen längre. Niklas är en man med ett uppdrag. Män som har burit hand på kvinnor har förverkat rätten att leva, tycker Niklas och startar sitt krig mot sexköpare, kvinnomisshandlare och våldtäktsmän.

Den tredje huvudpersonen vi följer i boken är den prickskjutande polisen Thomas som upptäcker att någon okänd kollega förfalskat hans polisrapport och en obduktionsrapport. Under sina efterforskningar om vad som skett och vem som gjort vad har han uppenbarligen skrämt någon. Snart är Thomas och hans familj hotade och hans jobb i fara. Då kommer ett erbjudande från oväntat håll. Kan han tänka sig att ta ett jobb för den andra sidan? Tjäna lite svarta pengar vid sidan om? Arbeta för de kriminella han försöker sätta dit?

503 spännande sidor. Språket, våldet, tempot känns igen från debutboken och gillade du ”Snabba cash” kommer du inte att bli besviken på det här. Tvärtom är detta snäppet vassare än del ett. En riktigt stark trea i betyg.
Jens Lapidus: Livet deluxe (Wahlström & Widstrand 2011)
På 495 sidor väver Lapidus ihop en ny berättelse om kriminellas liv och leverne i Stockholm. Den här gången är det Jorge, Martin Hägerström och Natalie vi främst följer på sina respektive håll.

Jorge tar med sig några polare och träffar Finnen i Södertälje för att planera tidernas stöt, ett mångmiljonrån mot en värdetransport. Jorge behöver stålar och sådant skall han nu få i överflöd. Om bara allting går som planerat. Om alla polarna är att lita på…

Martin Hägerström är polis, en polis som går under cover. Officiellt skall han ha fått sparken efter att ha anklagats för misshandel och Hägerström börjar nu jobba som vakt i häktet. Planen är att han skall försöka närma sig fången JW för att få mer insyn i dennes kriminella affärer…

Sist ut alltså Natalie, tonårstjej och gangsterbossen Radovans dotter. Efter att ha sett pappan sprängas i bitar beslutar hon sig för att kliva in som arvtagare till pappans imperium. Hämnd är främsta skälet, tjäna pengar kommer därefter. Pappans närmaste man, Stefanovic, vill dock själv gärna ta över och det verkar bli en tuff kamp om makten att leda trupperna. Och någonstans därute gömmer sig alltså pappans/chefens mördare!

I den Stockholmska undre världen känner alla varandra och snart finns det naturligtvis ett visst samröre mellan dessa tre huvudpersoner. Alla sitter på någon slags information eller möjlighet att få något fixat åt någon annan…

Somliga karaktärer från tidigare böcker dyker alltså upp igen och Lapidus nya bok är, precis som de föregående, lättläst och lagom spännande. Hur skall det gå för bokens skurkar och poliser?