Camilla Läckberg: Isprinsessan (Forum 2004)
I unga år var Erica och Alexandra bästa vänner, sedan kom livet emellan och de gled ifrån varandra. De växte upp, flyttade från lilla Fjällbacka, påbörjade sina vuxenliv. Erica blev en hårt kämpande författare, Alexandra gifte sig rikt och klev in som delägare i ett konstgalleri. De har inte setts på flera år och när de nu ses igen är det inget glatt återseende. Erica är i Fjällbacka för att ta hand om sina föräldrars dödsbo när en granne kallar in henne i Alexandras gamla hus. Där ligger Alexandra död i ett badkar.

Och resten av boken handlar om hur detta misstänkta självmord blir en mordutredning i den lilla kustidyllen där alla känner alla. Erica som känner traktens befolkning, offret och hennes föräldrar, delar av poliskåren etc. är den som snokar runt och till slut kommer sanningen på spåren. Då har hon också grävt upp en härva av mörka hemligheter och misstankar och kanske, kanske också funnit kärleken.

Det är lättläst, småmysigt, ganska spännande, trovärdigt och när jag läser detta känns det hela lite som en mix av böcker av Emma Vall och Liza Marklund, men det är kanske bara för att här också finns en nyfiken kvinna i huvudrollen? 320 sidor debutbok som gav mersmak är det hur som helst!
Camilla Läckberg: Predikanten (Forum 2004)
Läckberg fortsätter skriva om brott i Fjällbacka och överraskar genom att degradera sin huvudperson från första boken och göra henne till en av många bifigurer. Författaren Erica går numera hemma med växande mage och tilltagande irritation över sakernas tillstånd. Hon är stor, det är varmt, humöret svänger, är hon verkligen redo att bli mamma och varför stöttar pojkvännen inte mer och bättre?

Pojkvännen, ja det är unge Patrik det, och det är han som nu blir bokens huvudperson. Han är polis vid Tanumshede polisstation och brottas med en besvärlig polischef och mer eller mindre skickliga och arbetsvilliga kollegor. Nu får han också hand om det nya fallet som dykt upp. En liten pojke har hittat en ung kvinna mördad, liggande naken i Kungsklyftan i Fjällbacka.

En noggrann undersökning av platsen visar på fler otäcka händelser. Under dagens färska lik finner man nämligen skelettdelar av betydligt äldre datum. Det visar sig att det för 25 år sedan rapporterats om två försvunna unga tjejer. Har man nu äntligen funnit dem? Och vad skulle mordet på kvinnan nu ha att göra med de gamla försvinnandena?

Precis som i debuten är även detta lättläst och spännande, nu faktiskt mer så än tidigare. Men det är nära att jag inte ids sätta betyget fyra för det är inte långt ifrån att Läckberg tappar mig där ett tag. In i berättelsen väver hon nästan för många personer för att jag skall kunna hålla koll på allas inbördes förhållande till varandra. Här har vi Patrik och Erica, Ericas syster med familj, Patriks poliskollegor med respektive, gamla och nya offer och så ett enormt batteri med inblandade på ett eller annat sätt; Linda, Johan, Jacob, Marita, William, Petra, Robert, Johannes, Liese, Gabriel och fler ändå. Många personer blir det och det är några för många för högsta betyg, men mot slutet när allt får sin förklaring har Läckberg visat sin storhet genom att knyta samman händelser från förr med nutiden i en spännande och otäck historia. Predikanten är en riktigt bra bok. Predikanten är en oärlig jäkel. 318 sidor.
Camilla Läckberg: Stenhuggaren (Forum 2005)
Läckbergs tredje bok är den längsta och utan tvekan bästa hittills. Det är förstås hemskt tragiskt att det finns så mycket brottslighet och så många hemligheter i lilla Fjällbacka med omnejd men berättas det om dem på detta sätt kan man inte låta bli att njuta. Det här är en berättelse svår att lägga ifrån sig! Eller rättare sagt två berättelser för parallellt med händelserna i nutid får vi en berättelse om en snäll och skicklig stenhuggare som förälskar sig i en rikemansdotter på 1920-talet. Och den berättelsen är grym och tragisk och leder så fram till de händelser som nu äger rum i Fjällbacka.

Där hittar en fiskare sjuåriga Sara drunknad i havet. Allt tyder på en synnerligen tragisk olycka som dock snart visar sig vara mord. Lilla Sara har sötvatten i lungorna. Hon har uppenbarligen dränkts någon annanstans och dumpats i havet. Vem är den skyldige? Varför skulle någon vilja mörda Sara?

Vi knyter åter bekantskap med poliserna vid Tanumshede polisstation och det blir Patrik Hedström som utreder brottet tillsammans med sina kollegor. Det är inget jobb han ser fram emot för inte nog med att brott mot barn är särdeles plågsamma, han känner dessutom flickan mycket väl. Det visar sig också pågå ett hätskt krig mellan grannarna Kaj och Lilian, någon kidnappar Patriks och Ericas dotter och även för Ericas syster hopar sig problemen. Det är minst sagt komplicerade situationer som måste lösas upp och det är riktigt härligt intressant och spännande att läsa om dem. Mer vill jag nog inte berätta om storyn, ta och läs den själv! 406 kanonbra sidor!
Camilla Läckberg: Olycksfågeln (Forum 2006)
Tanumshede skall bli rikskänt! Höga politiker i kommunhuset har förhandlat med ett TV-bolag och nu skall orten bli nästa inspelningsplats för den omtalade dokusåpan Fucking ”ortens namn”. Ett gäng ungdomar skall filmas under sin tillvaro i trakten och tittarna får följa deras dagar och kvällar med arbete och fritid. Av tidigare säsonger vet man att det mest handlar om bråk, fylla och sex, men vad tusan, vilken fantastisk reklam för lilla Tanumshede! Fucking Tanum - det kommer att bli grejer det!

Snart anländer deltagarna och här finns den unga tjejen Barbie med jättestora silikonbröst, Tina som tror hon kan sjunga och skall bli stor artist, turken Mehmet, rikemansgrabben Calle, tuffingen Uffe och Jonna, tjejen som inte kan sluta skära sig i armarna. Det är upplagt för en händelserik säsong och det dröjer inte länge förrän en av deltagarna hittas död i en soptunna.

Patrik Hedström vid Tanumshede-polisen tar hand om mordutredningen tillsammans med sina kollegor. Ny på stationen är polisen Hanna som genast hamnar i hetluften. Utöver allt spektakel med dokusåpan visar sig en otäck singelolycka vara mord och mordet troligen bara ett i en rad av liknande dödsfall spridda över landet! Polischefen Mellberg som annars brukar vara till besvär överraskar sin personal med sitt nya beteende. Mellberg har funnit kärleken och svävar som på moln. Han har blivit snäll och trevlig, kors i taket! Och apropå att överraska, det lyckas Läckberg duktigt med. Aldrig hade jag kunnat ana mördarens identitet. Kanske väl otroligt, men ändå... Lättläst och spännande hur som helst. 322 sidor.
Camilla Läckberg: Tyskungen (Forum 2007)
På 410 sidor berättas om de senaste händelserna i Fjällbacka. Vi träffar åter alla de gamla bekanta figurerna kända från tidigare böcker i serien; Anna och Dan och ungarna, Erica och Patrik och Maja, släktingar och vänner till dessa samt alla poliserna vid Tanumshede polisstation. Polisstyrkan utökas med den nya förmågan Paula och den här gången är det polischefen Mellberg som blir med hund och får spela hjälte på allvar.

För Erica handlar hela tillvaron om att som småbarnsförälder få fart på den avsomnade karriären som författare samt att finna ut sanningen om modern. Vad menas egentligen med den blodiga barnskjorta och nazistmedalj hon funnit bland moderns kvarlåtenskap på vinden? Varifrån kommer sakerna och varför hade modern dessa? Varför var mamman som hon var mot Erica och systern Anna under hela deras uppväxt? Erica frågar runt bland de äldre invånarna som var med då det begav sig, lämnar ifrån sig medaljen till en äldre man som kanske kan veta något om den, finner några gamla dagböcker och börjar läsa.

Och så sakteliga växer det fram en historia om modern Elsy och hennes vänner Erik, Axel, Frans, Hans och Britta mitt under brinnande världskrig med härjande tyskar uppe i norden. För Ericas make Patrik, polisman i trakten, handlar det om att lösa mordet på en äldre herre som fått skallen inslagen. Snart visar det sig att mannen är just den person som nyligen fått ta hand om Ericas mammas nazistmedalj och som kanske kunde ha berättat något om Fjällbacka på 40-talet. Händelser från förr kommer fram i ljuset och spökar igen.

Jag kommer på mig själv med att behöva kämpa lite med att komma vidare i boken. Detta är som alltid välskrivet, men varken berättelsen om Ericas mamma eller mordutredningen i nutid känns så värst spännande. Länge ligger boken på medelbetyg, men så mot slutet när allt skall få sin förklaring och sanningen om Ericas mamma och vad hon upplevt kommer fram bjuds det på nya överraskningar. Somliga glada såväl som motsatsen och det blir helt omöjligt att inte gripas av den starka avslutningen. Så betyget blir allt lite mer än medel, javisst.