Maria Küchen: Gamarna (Ordfront 2009)
Länge överväger jag skarpt att inte placera boken i kategorin Deckare & Thrillers. De riktigt spännande momenten är för att vara helt ärlig mycket få men det hela tar sig mot slutet och jodå, okej, detta hamnar till slut i nämnda kategori ändå. Slutstriden kommer överraskande och är mycket spännande. Betyget för helheten får dock vara en svag trea, jag blev inte nämnvärt imponerad, tvärtom kändes storyn bitvis ganska seg. I alla fall väl seg för något som enligt baksidestexten skall vara en spänningsroman, en thriller…

Huvudpersonen är 33-åriga, populära författaren Sanna Wrede. Vi är med när hon tänker på ex-pojkvännen Harald, när hon förälskar sig i nyblivna änklingen Sten och när hon har sex med nyblivna änkan Lenita! Det berättas vidare om hur hon hjälper en bortrest granne med att vattna plantor, hur hon medverkar på städdagar med bostadsföreningens medlemmar och hur det enda existerande exemplaret av hennes senaste roman försvinner när hennes litteräre agent drabbas av inbrott. Ja, vi är verkligen med i författarens vardagsliv i vitt skilda situationer.

Vad gäller själva thrillerinslaget så inträffar ett antal bestialiska mord i huvudstaden. Först är det gynekologen Bodil som mördas på sin mottagning. Härnäst är det TV-profilen Sofie som stryker med, tätt följd av Louise som påträffas död inne på självaste Utrikesdepartementet. Tre mord på starka, framgångsrika kvinnor på lika många dagar. Det går en osynlig, uppenbart galen seriemördare lös i staden.

Snart nog inser Sanna Wrede att hon faktiskt har en koppling till samtliga offer och påbörjar en egen utredning. Hon tror sig veta både vem som är förövaren och det tilltänkta nästa offret. Naturligtvis har hon lite fel…

Jag stör mig på Sanna som är för upptagen för att tidigt berätta för polisen om sina fynd och när hon väl tar sig i kragen ramlar hon in på polisstationen i berusat tillstånd. Hon blir så där lagom mycket trodd… Ah, det där var ett rätt fjantigt moment och det finns några till.

Språket liknar inte det från andra romaner om mördarjakter jag läst, på gott och ont. Somligt är uppstyltat och övertydligt, somligt med poetiska utsvävningar. Sedd som en thriller i svensk miljö är Gamarna helt klart annorlunda och det kan absolut ha sin tjusning men efter en händelserik inledning med brutala mord i högt tempo sker en överraskande temponedgång som håller i sig och i mitt tycke varar onödigt länge. 331 sidor.