Tim Krabbé: De försvunna (Trevi 1993)
(Het Gouden Ei. 1984)

Holländska boken bakom filmen Spårlöst försvunnen (The Vanishing) med Kiefer Sutherland och Jeff Bridges. Inte att förväxla med filmen Breakdown med Kurt Russell.

Boken belönades 1993 med Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta detektivroman. Och det är den värd, helt klart. Det är en mycket spännande historia på bara 115 sidor och film och bok följer varandra mycket väl. Vill du uppleva historien på bästa (mest skrämmande) sätt tror jag filmen är bästa val, där huvudpersonernas rädsla, skräck och vansinne kommer till sin rätt på ett något mer påtagligt sätt än i boken.

Storyn mycket kort; Rex och Saskia är på bilsemester. De stannar vid en bensinstation och Saskia går in för att köpa en läsk. Men kommer inte tillbaka! Rex väntar och väntar, letar och letar. Men ingen har sett henne och hans efterlysningar är fruktlösa. Han tvingas till slut inse att hon är spårlöst försvunnen.

Åren går och Rex är mer eller mindre besatt av sin önskan att veta vad som hänt hans älskade. Så en dag blir han kontaktad av en man som faktiskt vet något, men är Rex villig att betala priset? Ruggigt värre...!
Tim Krabbé: Grottan (Trevi/Forum 1999)
(De Grot. 1997)

Hade hoppats på en ny klassiker i stil med suveräna De försvunna, för det här är en lättläst bok i samma format, med strax över 160 sidor. Tyvärr var storyn inte märkvärdigt spännande så den här boken kan du utan problem hoppa över.

Det börjar med ett kapitel i nutid. Vi träffar Egon Wagter, geolog och geografilärare som nu ganska spänd smugglar narkotika i en väska, in i landet Ratanakiri i Asien. Till vem? Åt vem? Varför? Det har vi ingen aning om. Men en kvinna har kommit in i bilden och just mött Egon.

Så kommer kapitel 2 och vi har backat en massa år. Egon Wagter är 14 år och träffar på ett läger grabben Axel och det blir en bekantskap som skall vara en väldans massa år. Här får storyn lite kött på benen och pang bom är vi mitt i boken och kapitel 3 tar sin början.

Tillbaka i nutid har det hänt saker med Egon och Kvinnan. Och sen kommer ett kapitel nutid där Kvinnans familj letar efter henne och så avslutas hela berättelsen med kapitel 5, Grottan. Och där knyts liksom alla delar ihop... och vips så har du läst 164 sidor och sen var det inte mer med det.