Dean Koontz: Santa´s Twin. (Harper Collins. 1996)
Mängder med läsare världen över älskade den sagoberättelse som finns invävd i romanen Mr Murder och krävde mer. Det blev den här boken, runt 60-70 sidor sagobok i stort format och med en enorm färgillustration (av Phil Parks) på varje uppslag. Tomtar och snögubbar, renar, paket och julstämning så det står härliga till.

En utmärkt sagobok för alla barn och vuxna med barnasinnet i behåll och som älskar julen. Tyvärr finns boken inte översatt till svenska så det blir ju ändå kanske inte läsning för de minsta.

Hela berättelsen är på rim och handlar om systrarna Emily och Charlotte som väntar på tomten. När han dyker upp i huset visar han sig vara en bedragare, den riktige Tomtens Elaka Tvilling. Han grisar ned i köket och tar alla paket från under granen och byter ut dem. Gåvorna nu blir snor och slem och spott, spindlar och maskar, spenat och bönor.

Självklart vaknar flickorna och konfronterar den elaka Tomten. Det blir pajkastning och snöfall i vardagsrummet. Och uppe i Nordpolen ligger den riktige Tomten bunden i en säck. Skall någon få sina paket överhuvudtaget?
Dean Koontz: Robot Santa. The Further Adventures of Santa´s Twin (Harper Collins. 2004)
Bob Claus, Tomtens onda bror från boken Santa´s Twin, ångrar djupt sina dumheter i förra boken. Hur kan han ha velat förstöra julen för alla barn? Nu skall han göra bättring och rätt för sig.

I källaren under Tomtens verkstad bygger Bob en Robot-Tomte, en raketdriven släde och ett koppel Robot-Renar. Tomten har mycket att göra, det finns många hushåll att besöka och många paket att dela ut. Kanske att jobbet går fortare med lite hjälp?

Gorillan Keith blir chaufför och hela gänget ger sig iväg från Nordpolen. Första stoppet blir hemma hos de snälla flickorna Emily och Charlotte. Tyvärr har Robot-Tomten en skruv lös. Eller flera.

På något sätt är han i alla fall felkonstruerad och ställer till en massa elände. Ett kakfat står framdukat för Tomten. Den här Robot-Tomten äter fatet! Och så blir allt bakvänt när han börjar fylla sin säck med familjens ägodelar. Apan Keith ger sig in i köket och börjar laga mat. Det blir en ny oförglömlig jul.

60-70 nya sidor julsaga på engelska och på rim. Och återigen en jättestor färgbild tecknad av Phil Parks på varje uppslag, med tomtar och älvor och snö, renar, stjärnor och allt annat som hör till julen. Den perfekta julsagoboken om den bara fanns översatt till svenska. Men då skulle kanske rimmen inte fungera så bra eller passa med illustrationerna...