Dean Koontz: Överlevare (Bra Böcker 1998)
(Sole Survivor. 1997)

Joe Carpenter har förlorat sin hustru och sina döttrar i en flygplanskrasch. Livet har förlorat sin mening, Joe är mer död än levande. Han jobbar inte, dagarna går och det är idag exakt ett år sedan olyckan. Plötsligt märker han att han är förföljd och han finner en spårsändare på bilen. När han är säker på att förföljarna är långt borta besöker han familjemedlemmarnas gravar och där på kyrkogården står en kvinna och tar fotografier av hans älskades gravstenar. Varför? Ja, det vill hon inte säga, men hon skall snart höra av sig till Joe och berätta. Och då skall han få se, precis som de andra...

Öh, va? undrar Joe. Längre kommer de inte i samtalet innan beväpnade män rusar in på scenen och börjar skjuta på kvinnan som flyr. Joe sticker också och bestämmer sig snart för att söka upp släktingar till andra flygplansoffer som rest med samma flight 353 som hans familj. Och dessa släktingar berättar glatt att livet verkligen är härligt. Samma kvinna som han sett på kyrkogården har redan besökt dem, visat foton på andra gravstenar och lovat stora saker. Snart kommer säkert Joe att se det underbara också...!

Och så börjar folk Joe träffat ta livet av sig, bara så där, samtidigt med hans besök. Någon går upp på övervåningen och skjuter sig, en annan sätter eld på sig. Vad tusan är det som händer? Joe misstänker att hela flygplansolyckan är ett avsiktligt sabotage och att somliga försöker dölja något. Han tänker inte ge sig förrän han fått veta sanningen. (Som tyvärr är fullkomligt otrolig och omöjliggör ett högre betyg än en medeltrea). 318 sidor.
Dean Koontz: Falskt minne (Bra Böcker 2001)
(False Memory. 1999)

Susan Jagger lider av torgskräck sedan en tid tillbaka och går hos en terapeut. För att överhuvudtaget komma iväg till avtalade möten får hon hjälp av sin bästa väninna Martie Rhodes som är säkerheten och stabiliteten själv. Men så börjar Martie själv drabbas av oförklarliga attacker då hon plötsligt är rädd för sig själv, sin spegelbild, sin skugga och vad hon kan tänkas göra med nära och kära om hon kommer över ett vapen av något slag. Så Martie känner ett tvång att göra sig av med allt i sitt hus som kan användas som ett vapen, och i Marties fantasier ser hon sig sticka ut ögonen på folk, klösa, riva, klämma, krossa, och då kan man förstås ta nästan vad som helst till hjälp. Det är inte bara saxar och köksknivarna som slängs, med andra ord.

Samtidigt i en annan del av staden finns Dusty Rhodes, Marties man, på ett hustak där han försöker prata förstånd med sin bror som blivit tillsagd att hoppa! Alla verkar drabbas av till synes oförklarliga händelser och problemen verkar tillta. Susan Jagger berättar för Martie att hon är övertygad om att någon besöker henne om nätterna och har sex med henne, men dörrar och fönster är alltid låsta, hon minns inget av själva akten och har heller inget ansikte på den i så fall skyldige. Men hon känner sig öm och utnyttjad. Martie själv tycker förstås det låter lite skumt men själv blir hon tvungen att börja ta avstånd från sin man eftersom hon i korta flashbacks ser sig skada honom.

Låter det inte spännande? Det är det! Det bästa Koontz skrivit på mycket länge. Och faktum är att förklaringen faktiskt inte är så otrolig som man kan tro. Men det gör inte berättelsen sämre, tvärtom. Läs! 655 sidor.
Dean Koontz: Vakande ögon (Bra Böcker 2002)
(From the Corner of his Eye. 2000)

En ny tegelstensroman av Koontz, 633 sidor. Och det är en trevlig bekantskap, boken är lätt att komma in i och precis lagom spännande så att man vill läsa vidare hela vägen. Här finns inga döda partier, men förväntar du sig en rejäl dos krypande spänning la boken Phantoms blir du besviken. Likaså dröjer övernaturligheterna till de allra sista sidorna så det här är mer en högst "vanlig" välskriven bok om kampen mellan gott och ont. Och mitt i all tragik som inträffar så sprudlar boken ändå av hopp och kärlek.

Agnes skall föda och är på väg till sjukhuset. Då blir hon och maken påkörda och vips så är hon änka. Nyfödde Bartolomeus blir hennes ljus och räddning, hennes allt. Så får han cancer och måste avlägsna båda ögonen!

På annat håll blir 16-åriga Seraphim våldtagen och föder senare unga flickan Angel. Tyvärr avlider Seraphim under förlossningen och flickebarnet uppfostras av sin unga moster Celestina. Celestina lever i skräck för att "pappan" skall dyka upp.

Junior Caine är den som våldtagit unga Seraphim. Han är mycket lycklig tillsammans med sin fru Naomi. Det hindrar honom dock inte från att ha ihjäl henne. Dödsfallet avskrivs som en olycka och Junior får ut stora pengar på försäkringar. Tom Vanadium är övertygad om att Junior är en hustrumördare och skall sätta dit honom till varje pris. Junior önskar livet ur Tom. Och medan Junior gång efter annan stöter på Vanadium börjar han plötsligt känna en irrationell rädsla för nån Bartolomeus...

Huvudpersonernas liv löper i parallella spår innan de efter ca 600 sidor möts i en bländande antiklimax.
Dean Koontz: Himlen är nära (Bra Böcker 2003)
(One door away from heaven. 2001)

Handlingen mycket kort: ta en kvinna på jakt och en dödsdömd 9-årig flicka. Lägg till en liten pojke på flykt, en trött privatdetektiv vars lillasyster just mördats, en tokig mördare och några rymdvarelser. Blanda ihop och låt dem alla mötas efter nästan 600 sidor och du har Koontz senaste bok.

Handlingen lite utförligare: Unga Micky sitter och solar när nya grannflickan Leilani kommer och frågar om hon är självmordsbenägen. Sol ger hudcancer, hudcancer dör man av, alltså, vill Micky ta livet av sig? Det här är upptakten till Micky och hennes mosters bekantskap med den lite underliga flickan Leilani. Hon har stödskena kring ena benet och en missbildad hand och för Micky och hennes moster berättar hon den ena rövarhistorien efter den andra. Hennes styvpappa är en massmördare, hennes mor en knarkare. Storebror är försvunnen. Leilani tror dock inte på styvfarsans ord om att rymdvarelser fört honom till en bättre värld när han fyllde 10.

Leilani tror att brodern mördats av styvpappan och att hon själv står på tur nu när 10-årsdagen närmar sig med stormsteg. Micky tror förstås inte på historierna men snart nog visar de sig vara nog så sanna. Och när Micky bestämt sig för att rädda Leilani ifrån hennes föräldrar, ja då har de under natten tömt huset och gett sig iväg i en husbil. Micky som nu också räknar med flickans snara död ger sig iväg för att rädda henne.

På annat håll i Amerika är en liten pojke med hund på flykt. Hemska mördare är efter honom och han flyr för sitt liv. FBI och militären jagar efter mördarna. Eller är de också ute efter pojken?

En mycket bra bok av Koontz. Intressanta huvudpersoner och spänning rakt igenom hela tegelstensromanen (606 sidor). Till och med inslagen med faktiska rymdvarelser känns hyfsat troliga. En femte stjärna i betyg uteblir enbart på grund av det så självklart präktiga slutet. Det är för sliskigt lyckligt och tillrättalagt efter alla hemskheter de utsatts för.