Dean Koontz: Kritikern (Bra Böcker 2012)
(Relentless. 2009)

NEEEJ!!
I min ungdom var Dean Koontz en favoritförfattare. Bok efter bok erbjöd spänning från start och även om somliga mysterier fick en lätt övernaturlig förklaring så var det förvånansvärt ofta storyn ändå höll ihop och jag köpte det hela, det var liksom ändå trovärdigt. (OK, man var kanske ung och naiv och ville bli förtrollad av det mystiska? Men ändå…)

Det senaste decenniet har väl Koontz böcker inte rosat marknaden tyvärr, somligt har varit acceptabelt i bästa fall, annat rent ut sagt mindre lyckat. Idag säljer han sina romaner på gamla meriter. Efter en förvisso övernaturlig, men ändock spännande avslutning i senaste Vad natten döljer hoppades jag med Kritikern på en begynnande återgång till fornstora dagar… Ah, vilken bitter besvikelse!

Än en gång fläskar Koontz på med karaktärer större än livet självt. Allt blir absurt för att inte säga överdrivet löjligt. Jag får skämmas å författarens vägnar, vad är det här egentligen?

Huvudpersonen må vara en mes men hans övriga familj är rena supermänniskorna, det finns liksom ingen trovärdighet någonstans. Spöken och onda andar i förra boken är fullt acceptabelt om man skall jämföra med vad som nu dyker upp… vänta bara, jag skall faktiskt snart avslöja tokerierna…

Cullen Greenwich är författare och familjefar. Han har skrivit några hyggligt framgångsrika böcker och nu när hans nya bok är ute i handeln får även den rätt goda recensioner. Det är väl bara kritikern Shearman Waxx som totalsågar boken (och han brukar vara skoningslös i alla sina bedömningar). Det borde vara lätt för Cullen att strunta i detta, men icke. Shearmans elaka ord svider i författaren som bestämmer sig för att söka upp honom för att åtminstone se vem han är… Dumt.

Plötsligt gör Shearman Waxx ett första oanmält hembesök hos familjen Greenwich. Cullen hittar ett familjefoto brinnande i ugnen. På natten samma dag dyker han upp i deras sovrum och ger Cullen och hans fru Penny chocker med en elpistol innan han spårlöst försvinner.

Eftersom ingen kommer att tro att dessa galenskaper faktiskt inträffat ringer de inte polisen, de sätter sig och äter kakor istället!

Strax därpå ringer en annan författare som också trakasserats av Shearman Waxx till Cullen och berättar det uppenbara. Shearman är galen och livsfarlig, Cullen bör ta sin familj och fly för livet. De hinner ut från huset precis innan det sprängs i bitar…

Herr och fru Greenwich hoppar in i bilen med sonen Milo och hunden Lassie… Vart de än tar vägen dyker Shearman Waxx på något mystiskt sätt upp och försöker ta livet av dem. Spännande? Inte.

Och läs inte nästa mening om du inte vill veta hur familjen lyckas klara sig undan… Jo, hunden kan teleportera och 6-årige sonen Milo är ett underbarn som lyckats förvandla ett vanligt saltkar till något slags föremål som kan vrida tiden tillbaka… Suck… 336 sidor.