Dean R. Koontz: Mr. Murder (Bra Böcker 1994)
(Mr. Murder. 1994)

Martin Stillwater är Mr Murder, en ung, lovande thrillerförfattare på väg att slå igenom på allvar. Han är också en lugn och kärleksfull äkta man och tvåbarnsfar som berättar underbara godnattsagor på rim för familjens småttingar. Nu har han suttit och dikterat ett brev till sin förläggare då han kommer på sig själv med att gång på gång upprepa orden... jag behöver... jag behöver...

Han spolar tillbaka sin kassett och märker att han mitt i dikterandet plötsligt börjat mässa... jag behöver... jag behöver... med olika tonläge i hela 7 minuter. Och han har inget minne av detta alls! Skrämd av denna blackout och rädd för tumörer och annat hemskt går han till doktorn, som inte kan göra annat än skylla på stress.

På annat håll i Amerika driver en hjärntvättad kontraktsmördare runt och utför sina blodiga dåd. Utan att veta vilka offren är eller varför de skall dödas gör han det han skall och drar vidare. Så en dag stannar han upp och känner ett tvingande behov... han behöver... han behöver vara någon. Så varför inte ta över Martin Stillwaters liv?

Mördaren kliver in hos familjen Stillwater och låter alla veta att pappa äntligen är hemma. Dags att få älska med sin underbara fru Paige. Dags att glädjas åt sina gulliga barn Emily och Charlotte. Dags att ha ihjäl den falska pappan Martin som stulit hans liv...

Det är spännande, roligt, tragiskt, fullständigt osannolikt men bra. Ja, en riktigt härlig bok av Koontz alltså. (Den festliga godnattsagan Martin berättar för sina barn finns i sin helhet utgiven i sagoboken Santa´s Twin). 404 sidor.
Dean Koontz: Hjärtats mörka flod (Bra Böcker 1995)
(Dark Rivers of the Heart. 1994)

Valerie är en speciell kvinna, mycket mystisk och vacker. 200 sidor in i boken har hon ännu inte dykt upp, men två män letar desperat efter henne.

Spencer Grant har bara träffat Val som hastigast och blivit helt betagen av henne. Spencer bara måste se henne igen och nu kör han och hunden Rocky planlöst runt och letar. Men Val är försvunnen från både jobbet och bostaden. Ingen vet vart hon tagit vägen eller varför hon försvunnit.

Roy Miro söker också efter Valerie och han hyser inga tvivel om att han och hans team, avlyssningsanordningar och spaningssatelliter snart kommer att finna den försvunna kvinnan. Roy är agent i en topphemlig organisation med mycket makt och obegränsade resurser. Med sin legitimation tar han sig fram överallt och får nästan alla att samarbeta. De som inte gör det tar Roy lätt livet av. Roy Miro är en kallhamrad mördare och han och hans män drar sig inte för att öppna eld med kpistar mot sådana som står i deras väg. Spencer Grant är på väg att göra just det, hamna i Roy Miros väg i sitt sökande efter en vacker kvinna. Det är upplagt för jakt och flykt och sökande på 505 sidor.

Roy Miro må vara mördare men huruvida organisationen han företräder är ond eller god är oklart. Och vad han vill Valerie vet inte läsaren heller. Spencer framstår förstås som god bredvid Roy, men någon Spencer Grant verkar inte existera. Ja, det är mycket text mellan pärmarna men inte mycket till dialog. Istället desto mer av detaljerade beskrivningar av de båda männens tankar och aktiviteter för att hitta Valerie. Och det värsta av allt, det hela är rätt mystiskt, men tyvärr ändå inte så spännande. En av Koontz svagare böcker. Det bästa är kanske rentav efterordet där författaren skriver om verkligheten bakom boken.
Dean Koontz: Isfällan (Bra Böcker 1996)
(Icebound. 1995, i annan utgåva utgiven som Prison of Ice 1976)

Den som förväntar sig en ”typisk” Koontzthriller med mystiska inslag, övernaturligheter och konstiga förmågor riskerar att bli besviken på detta. Av Koontz så typiska produktion står intet att känna igen, men så är detta också en nyutgivning och omskrivning av en bok som han skrivit redan 1976. Och på den tiden experimenterade Koontz med rena kriminalhistorier, science fiction och annat.

Detta är en ren och skär actionberättelse som utspelas i iskalla miljöer, i Arktis närmare bestämt. Ett forskarlag är där för att spränga loss ett isberg. Sedan är det tänkt att havsströmmar skall ta isberget söderut för att där fungera som extra vattenreservoar i torra trakter. Det hela är ett experiment, men ett som kan visa sig synnerligen viktigt framöver. Är det ens möjligt att få ett isberg från Nordpolen att utan att helt smälta bort ta sig till t.ex. Afrika?

Forskarnas arbete fortskrider. De har hittat det enorma isberg som de nu tänker försöka spränga bort en mindre flisa ifrån. Iskalla vindar och tuff terräng gör livet svårt för dem. Till slut lyckas de placera ut sina sprängämnen och deras jobb går mot sitt slut. Då drabbas området av en jordbävning och ismassorna rör på sig, forskarna kastas omkring på isen, jättelika vågor slår omkring dem, sprickor öppnas, isblock hotar att krossa dem, utrustning går förlorad. Isberget de är på bryts loss från en större formation och de driver iväg. Tyvärr är de kvar på den del där de just placerat ut sina sprängämnen. Om några timmar kommer marken under deras fötter att sprängas sönder. Under dem, i det iskalla vattnet finns en topphemlig rysk ubåt som avlyssnat sällskapets senaste radiokommunikation och vet om att forskarna är fångade i fällan...

Och en i forskargänget får en knäpp och visar sig vara en galen mördare...

262 spännande sidor, om än inte i samma klass som många andra Koontz-böcker av nyare datum.
Dean Koontz: Psykopaten (Bra Böcker 1997)
(Intensity. 1995)

Edgler Foreman Vess är inte psykopat, han ser sig själv mer som en mordisk äventyrare. Hans snygga utseende och charm kan lura vem som helst. Vess inre döljer en själ svart som natten. Han njuter av andras lidande, han går igång på andras tårar, skräck och förnedring och genom åren har han fångat och haft ihjäl otaliga personer. Vess har sett ett foto av den unga vackra Laura Templeton och har bestämt sig för att hon är hans nästa offer. Nu kör han sin stora husbil mot Templetons residens dit Laura är på väg för en familjemiddag.

Vid detta besök hemma har dock Laura med sig sin bästa väninna Chyna Shepherd. Och nu vaknar Chyna, som gäst hos familjen Templeton, mitt i natten av ett ljud. Det visar sig vara Vess som brutit sig in. Herr och fru Templeton är brutalt mördade, liksom Lauras bror och hans fru. Laura själv är svårt misshandlad, våldtagen men vid liv. Vess stoppar henne i sin husbil och tänker fara iväg. Chyna smyger sig ombord...

Den här boken läser jag nu för andra gången och jag minns också filmen, vilket tyvärr tar bort en hel del av spänningen för mig. Det är möjligt att en stark trea är ett väl snålt betyg, men bortsett från att Koontz vräker på med episoder med äckelvåld är det länge ganska alldagligt och nästan lite trist. Mot slutet när Chyna blivit infångad och gör vad hon kan för att fly stegras tempot och det blir mer fart och spänning. En liten överraskning mot slutet får han också till, den gode Koontz. 362 sidor.
Dean Koontz: Trasdockan (Bra Böcker 1998)
(Ticktock. 1996)

(VARNING SPOILER!)

Koontz har skrivit mycket konstigt genom åren men aldrig något så genomuselt värdelöst som detta. Det här är utan tvekan hans sämsta bok, med en story så överdrivet löjlig och otrolig att det hela nästan känns som ett skämt och inte avsett att klassas som en riktig roman. Detta är varken spännande eller roligt, bara dumt. Och efter ett tag är jag övertygad om att det hela kommer att sluta med att huvudpersonen vaknar upp och att allt visar sig vara en drogpåverkad eller febersjuk mans fantasier eller mardrömmar.

Men nej, allt beror på att huvudpersonens egen mor låtit sätta en förbannelse över sonen för att lära honom en liten läxa! Att sonen sedan är nära att dö flera gånger om, att flera andra personer mister livet och att värden för miljoner förstörs får förklaras med att förbannelsen slagit lite fel... Se där ja! Nu har jag avslöjat slutet, och snart mer än så. Men vad gör väl det, de här 276 sidorna skall du inte läsa ändå.

Allt sedan unge Phan Tran Tuong kom till USA som båtflykting från Vietnam har han älskat allt som har med Amerika att göra. Han bytte namn till Tommy, glömde modersmålet och fjärmade sig alltmer från sin familj och sina rötter. Nu har äntligen hans amerikanska dröm slagit in. Han har tjänat pengar på att skriva deckare och har just köpt den sportbil han alltid önskat sig.

Väl hemma efter en testkörning finner han en trasdocka utanför sin dörr. Han tar in den lilla trasdockan och ja, dockan är besatt och vill Tommy illa. När dockan senare kommit i kontakt med eld växer den och blir mäktigare. Till slut visar det sig att varelsen i dockan har förmågan att ta kontroll över vanliga människor, likväl som att ändra form och bli ett hemskt monster med långa tentakler. Tommy fattar inget och ja, boken handlar om hans flykt för livet.

Ticktack, klockan går. Han får ett meddelande om att han kommer att överleva om han kan hålla sig levande till gryningen. Och det blir kärvt, men tack och lov träffar Tommy på Koontz´ egen skruvade version av Pippi Långstrump i form av Del – Deliverance Payne. Hon jobbar som servitris på ett snabbmatställe för att hon känner för det. Hon är hälsofreak, mångmiljonär, tävlingsförare i världsklass, konstnär, synsk, duktig på att hantera vapen och utomjordisk.

Mamman hennes, känd som Julia Rosalyn Winona Lilith och annat, är en före detta ballerina, äger flera flygplan och bilar, är synsk som dottern, har barmhärtighetsmördat sin drygt 30 år äldre make och inte sovit en blund på 28 år. Den döde maken är en pokerspelande legend i Las Vegas. Båda har de varit bortförda av rymdvarelser och faktum är att Dels hund inte är en hund utan en snäll figur från yttre rymden. Låter det inte som en trovärdig, gripande och spännande berättelse? Nej, detta är hur kasst som helst. Undvik för tusan!