Gösta Knutsson: Boken om Pelle Svanslös (Bonniers 1990)
Detta är en samlingsvolym med samtliga 11 böcker om katten Pelle Svanslös. Från pärm till pärm är det 610 sidor fantastiska äventyr, så med en del svartvita illustrationer är väl varje del ca 50 sidor lång.

Här träffar vi alltså den svanslösa Pelle och den elaka katten Måns med sina kumpaner Bill och Bull. Och så förstås Rickard från Rickomberga, Gullan från Arkadien, Laban från Observatorieparken, Gammel-Maja från Domkyrkotornet, Murre från Skogstibble och så förstås, mot slutet, den förtjusande Maja Gräddnos! Och många, många fler.

Det är lättläst, och mycket mycket rolig läsning – om du står ut med elaka Måns ändlösa mobbande av stackars Pelle. Faktum är att elakare och lömskare karaktär från en bok än Måns får man leta länge efter. Och finns det nånstans några roligare figurer än knäppa Bill och Bull? Tveksamt.Pelle Svanslös på äventyr (1939)
Pelle är inte gammal när han hoppar in i en öppen bil och vilar sig i baksätet. Plötsligt är bilen på väg mot Uppsala och vips är lille Pelle huskatt hemma hos barnen Birgitta och Olle. Där väcker han familjen när en eldsvåda bryter ut och får medalj runt halsen. Stolt visar han upp den för andra katter och gör elaka Måns avundsjuk.

Ilskan mot den, som han tycker, överlägsna och förnäma Pelle går som en röd tråd genom alla kommande böcker och gör att Måns planerar grymma spratt för Svanslös hela tiden. Lyckligtvis slår de oftast tillbaka mot Måns själv eller misslyckas helt på grund av Bill och Bulls dumhet. I denna den första boken blir det såväl semester på landet som julfirande för Pelle.Pelle Svanslös på nya äventyr (1940)
Pelle firar ny semester med värdfamiljen ute på landet. Det blir kattkalas med frågesport och lite senare även maskerad. Och självklart försöker Måns jäklas med Pelle. De sju små dvärgarna dyker också upp och säger hej till Svanslös.Pelle Svanslös i Amerika (1941)
Pelles familj skall till Amerika och titta på världsutställningen i New York. Måns åker inte med men han skrämmer upp Pelle inför resan. Det finns mycket hemskt i Amerika, så självklart vill inte Måns dit.

Det hemska Gangster-Gänget verkar styra och ställa i kattkretsar och det gäller för Pelle att hålla sig undan. GG har dessutom filialer överallt och när Pelle och hans familj reser runt i Amerika är han illa ute på många ställen. Att fara utför Niagarafallet i en tunna kan väl inte vara alldeles riskfritt? Pelle träffar Manhattan-Jim, Skyskraps-Kalle, Filadelfia-Fille och Gangster-Tommy!

Detta är nog i mitt tycke den allra bästa boken om Pelle Svanslös!Pelle Svanslös klarar sig (1942)
Måns ordnar en swingbasar med underhållning. Överskottet skall gå till Välgörenhetsföreningen H.T.R, dvs Hemliga Tremannarådet, med andra ord Måns, Bill och Bull! Det slår kanske inte så väl ut. Pelle Svanslös träffar Bergslagstrollet och kommer till Lillkisseputtlandet.

Sen flyger Pelle med familj till Gotland, och Måns smyger med. Han säger dessutom till kattvakterna vid ringmuren att Pelle är en spion som helst bör spärras in. Men som titeln antyder så går det ingen nöd på katten Svanslös.Hur ska det gå för Pelle Svanslös? (1943)
Frösö-Frasse kommer till staden och lär katterna åka skidor. Det är förstås inget för mesar, säger Måns, men när det väl kommer till kritan har både han, Bill och Bull svårartad gikt och kan knappt röra sig. Synnerligen oväntat, eller hur?

Sedan kommer sommarvärmen och våra vänner tar en tur med Göta Kanal-båten. Måns planerar att knuffa Pelle överbord och gör så också. Semestern fortsätter på cykel i Skåne och Pelle träffar Kullakatten och Olle Ollonborre. Och så Mårten Gås och jultomten förstås.Pelle Svanslös och taxen Max (1944)
Om Pelle mobbas av andra katter för att han saknar svans, så mobbas taxen Max av andra hundar för att han bara har ett öra. De utstötta figurerna Pelle och Max blir vänner och ibland kan det vara bra för en katt att ha en hund till vän.

Äventyr blir det också i Blåkulla och på nöjesfältet och så försöker Pelle få vara med i Kattsocieteten. Men där platsar bara förnäma katter, typ sådana som Måns. Och Måns han får ärva pengar. Eller inte.Pelle Svanslös i skolan (1945)
Pelle följer med Olle till skolan och får det besvärligt. Elaka Måns startar egen kattskola och där blir Pelle lärare. Sedan hamnar Pelle av misstag i Köpenhamn och träffar Amalia från Amalienborg, en av kungens katter. Vidare räddar Pelle en igelkott ur ett skatbo och går sen på konstutställning. Därpå följer en riktig tomtefest.Heja, Pelle Svanslös! (1946)
Lilla franska flickan Cri-Cri kommer till Sverige för att bo hos Pelles familj. Tillsammans med henne fångar Pelle skurken Henrik Hörntand. Måns blir en levande snögubbe och proppar magen full med semlor. Pelle firar midsommar i Leksand och väl hemma igen blir det stora kattmästerskap i friidrott. Självklart fuskar Måns för att vinna.

Detta är kanske den mest ojämna boken i Pelle Svanslös-serien. Några av de absolut minst roliga och mest konstiga kapitlen i Svanslös liv finns i denna bok.Pelle Svanslös och Maja Gräddnos (1947)
Pelle, Måns, Bill och Bull reser till Stockholm för att träffa Pelles tant Selma. Istället träffar de Maja Gräddnos och Pelle blir förälskad. Men Maja kommer bort och Måns startar Detektivbyrån Måns & Co. Fast helst vill han nog inte att Pelle skall finna Maja alls!

Pelle träffar lejonet Alexander som rymt från cirkus och feta katten Trisse, som blir en ny vän.Trillingarna Svanslös (1948)
Det har hettat till mellan Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. Barnen Svanslös är med från start och trillingarna skall få namn. Elaka Måns föreslår Dumsnut, Drulle och Drumla, men så blir det inte.

Måns blir självutnämnd direktör och chef för Råttkommissionen vilket innebär att alla som fångar råttor i staden måste anmäla det till Kommissionen. Och sen beslutar Måns vad som skall ske med råttan. (Och gissa vem som skall få alla sådana?)

Ena trillingbarnet utses till Kattprinsessa under Barnens Dag och Måns lurar Pelle till Stockholm på festsupé. Och så stoppar Måns lilla flickkatten Maj på brevlådan så hon får resa runt i Mellansverige.Alla tiders Pelle Svanslös (1951)
I denna den sista Pelle Svanslös-boken blir det jakt på julklappar, julfirande och därpå nyårsfest. Katterna kör leken Tjugo Frågor men det går inget vidare för Måns.

Vidare spelas det teater, våra vänner hamnar i Lund, Maja Gräddnos blir kattdrottning och får en krona som Måns sedan försöker stjäla. Ett sätt är att försöka nyttja Kungliga Pustningscentralen...