Rudyard Kipling: Havets hjältar (Bonnier Carlsen 1994)
(Captains Courageous. 1896)

Först utgiven på svenska 1897 och boken skall enligt baksidestexten räknas till Kiplings mest kända verk. Djungelboken är en annan bok man nog skall känna till.

Hur som helst, det här är en kort historia på knappt 200 sidor som handlar om unge Harvey Cheynes liv till havs. Harvey är runt 15 år och enda barnet till en mångmiljonär, bortskämd och kaxig som få. En riktig pina för sin omgivning. Det finns ingenting han inte kan få av sin far...

Nu är han på lyxkryssning, på väg över Atlanten till Europa med sin mor. Och rejält illamående av en väl stark cigarr i kombination med stark sjögång står han och kräks över relingen. Och vips så har han farit överbord. Men plockas senare upp av kapten Disko Troop och hans män på fiskebåten WeŽre Here. Och där är kaptens ord lag, och denne tror inte det minsta på den dryge grabben som påstår sig vara rik som få och vars far kan köpa typ halva världen.

Här på båten sliter fiskarna för att tjäna lite pengar och kunna överleva. Nu skall de ut på en längre fisketur och sätter unge Harvey i arbete och det blir en annorlunda erfarenhet. På annat håll tror far och mor att deras son är död.

Ja, mot slutet ryckte väl boken upp sig en aning, men inte händer det mycket mer än att den uppkäftige slyngeln växer upp och blir en man. Av stormar och havsvidunder märks ingenting, och någon form av hemskt oväder hade jag i alla fall väntat mig. Fiskare som bara gör sitt vardagliga jobb var väl inget märkvärdigt. Eller skall det vara det? 194 sidor.