Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #9 - Det långa loppet (Bonnier Carlsen 2015)
(Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul. 2014)

Det här handlar om en enda lång semesterresa för familjen Heffley. Mamma har planerat för fantastisk familjetid tillsammans, detta skall bli det stora äventyret. Det blir lite tjafs kring vad som exakt skall packas med, sedan rullar bilen iväg. Med familjens båt på släp...

Och sen blir det igenkänningshumor för hela slanten. Alla som någon gång gjort en längre bilresa med familjen på sommaren kommer att känna igen sig. Syskonen kivas i bilen, det skall bli kisspauser på bensinmackar och vid vägkanten. Man måste stanna för att äta något, det blir köer, saker tappas bort, man måste ta in på hotell.

Kort sagt, det händer saker hela tiden och egentligen inte mycket alls går exakt som planerat. Men det mesta är skojigt. Ja, jag är så pass glad att se en enda lång sammanhållen historia med ett övergripande festligt tema från start till mål att jag nog kan utse detta till seriens allra bästa bok så här långt. Det långa loppet är 224 sidor text och inte minst, svartvita teckningar. Kul!Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #10 - Helt ute (Bonnier Carlsen 2015)
(Diary of a Wimpy Kid: Old School. 2015)

De vuxna snackar mycket om att saker och ting var bättre förr, men Greg är inte övertygad. Mamma jobbar dock hårt på att få folk att lägga ifrån sig teknikprylar och börja umgås på riktigt. Traktens invånare skall göra gemensam sak i parken, städa upp och renovera…

Därtill skall skolklassen tillbringa en vecka på Hårdskövle gård och leva som man gjorde förr. Aj då, här vankas det slitsamt arbete och ett spartanskt leverne. Därtill lever legenden om den hemske Silar Scratch vidare. Alla barnen är mer eller mindre vettskrämda för att han skall dyka upp!

Andra saker som sker; familjen har skaffat en gris som husdjur, farfar flyttar tillfälligt in i huset och storebror Rodrick får jobb i glassbaren. Greg säljer lemonad och blir läxkompis med en betydligt yngre men mycket smartare kille i skolan. Vem är det som kommer att hjälpa vem, tror du? 224 sidor.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #11- Satsa allt (Bonnier Carlsen 2016)
(Diary of a Wimpy Kid: Double Down. 2016)

Unge Greg inbillar sig att han är övervakad av dolda kameror och att han filmas för något slags TV-serie eller experiment. Kanske är hans föräldrar och syskon bara skådespelare, kanske är hela det liv han levt en enda stor lögn? Kanske är utomjordingarna mycket närmre än han anat?

I skolan blir det bokmarknad och mamma vill att Greg skall börja läsa fler böcker. Han får en slant för bokinköp men pengarna går såklart till andra saker. Greg börjar skriva poesi som skall ges ut i bokform och hamnar i gruppen Mästarna!

Fortsatt arbete med att få skolbarnen att läsa mer resulterar i ett överflöd av läskiga skräckromaner. Barnen läser så hemska berättelser att de blir rädda. Och när det sen skall skrivas rapport om en författare väljer alla barnen samma person.

Och mer skräck skall det bli, det närmar sig halloween. Dags att pynta huset och leta efter allt godis som mamma gömt undan.

Greg vill sedan gå på party hos en tjej, men hon bjuder endast vänner i samma orkester, så nu måste Greg börja spela instrument. Mamma tycker det låter riktigt bra, men pappa tror inte riktigt på sonen. Har han verkligen tålamod för detta, att lära sig att spela något? Tja, det skall bli konsert i alla fall. Och till slut kommer Greg iväg på det där partyt…

Sist i boken är det Greg och kompisen Rowley som försöker göra en läskig film om mördarmaskar…

224 sidor, så där lite lagom festliga, lättlästa och rikligt illustrerade.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #12 - Fly fältet (Bonnier Carlsen 2017)
(Diary of a Wimpy Kid: The Getaway. 2017)

Jeff Kinney gör mig glad genom att återigen skriva en väl sammanhållen historia. Än en gång handlar allt om en enda lång semesterresa för familjen Heffley och den här gången är det självaste julafton och alla paketen som skall bytas mot avkoppling i solen. Ja. familjen skall flyga till solen och värmen på semesterön Isla de Corales och bara koppla av och njuta...

Det behöver såklart inte sägas att inte mycket blir avkoppling. Tvärtom är det kris på kris på kris, ett problem efter ett annat som måste hanteras. Förseningar, skrikande barn, bortslarvat bagage och inte minst störande djur i olika former. Fåglar som stjäl mat så snart man tittar bort, irriterande insekter om kvällarna och minst en stor spindel lös i bostaden...

Och därtill trängsel i poolen, livsfarliga maneter och förbjudet att komma in på restaurangen utan finkläder. Det går kort sagt att känna igen sig i rätt mycket om man någonsin rest utomlands med flyg och familjen till värmen. Synd bara att man känner igen sig i mycket, men sällan ser det som sker som speciellt festligt. Allt är således i samma stil som tidigare och därmed också helt okej, men kanske inte så värst mycket bättre. Bok nio i serien (Det långa loppet) om en annan lång semesterresa är i mitt tycke mycket festligare. Det blir dock förstås ett solitt medelbetyg för story och illustrationer.