Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #5 - Den bistra sanningen (Bonnier Carlsen 2012)
(Diary of a Wimpy Kid: The ugly truth. 2010)

Greg och Rowley har blivit osams och inte setts på flera veckor. Hur skall det bli när de snart skall tillbaka till skolan, gamla kompisar som de ju varit…?

Greg gör ett försök att hamna på TV i en reklamfilm för glass, går till tandläkaren, deltager i en fototävling i skolan och medverkar på en Fängslande Fredag, en festlig natt i skolans aula.

Därtill skall farbror Gary gifta sig för fjärde gången och det ordnas stor släktträff. Så förskräckligt illa när bröllopet sammanfaller med tidernas fest. Greg har ju blivit inbjuden till Jordan Jurys party!

Sen skall mamma börja på en kurs och det ställer ökade krav på övriga familjen. Nu får männen fixa sin egen mat, städa och tvätta. Det funkar såklart inget vidare. Snart börjar ett hembiträde men hon gör faktiskt ingenting bättre. Kanske Greg behöver skriva tydligare meddelanden till henne?

Efter 224 lättlästa, rikligt illustrerade sidor är lyckligtvis Greg och Rowley vänner igen!Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #6 - Mannys manöver (Bonnier Carlsen 2012)
(Diary of a Wimpy Kid: Cabin Fever. 2011)

Det är höst. Greg går och hoppas på julklappar men är inte riktigt säker på om han varit snäll nog för att få några.

Jodå, något kommer han väl att få men det hade varit lika väntat att han skulle bli utan med tanke på alla tokigheter han är inblandad i.

Han gör bus och lurar både föräldrar, syskon och kamrater. Han repar pappas bil, han vandaliserar skolan. Greg lägger nästan all ledig tid på att spela datorspelet Net Kritterz och som skolprojekt eller helt enkelt för att tjäna en slant säljer han varor och skottar snö.

Ja, kreativiteten vet nästan inga gränser ibland. Det skall också ordnas julmarknad och han ger ut en egen tidning. Ett eget Pac-Man-spel försöker han också konstruera. Det går sådär. I skolan plockar man bort lekredskapen och alla onyttigheter som skolbarnen såklart älskat. Nu skall väl barnen både slippa skador och bli lugnare...?

Och när julen närmar sig faller mer snö. Greg blir insnöad med de flesta i familjen och källaren hamnar under vatten! Saker förstörs, andra föremål som länge saknats dyker upp.

Och Gregs lillebror Manny, vad är det för nåt han gör egentligen för att hamna i den svenska boktiteln? Ja, säg det, hans roll är inte speciellt framträdande, men visst, han byter lösenord till Gregs datorspel, ändrar inställningarna till TV:n och fixar ett strömavbrott. Kort sagt, de här 224 lättlästa sidorna med korta texter och ännu fler enkla streckgubbeteckningar, handlar som vanligt om allt möjligt. Småskoj läsning för stunden.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #7 - Femte hjulet (Bonnier Carlsen 2013)
(Diary of a wimpy kid: The Third Wheel. 2012)

Greg berättar lite om livet i mammas mage och om tillvaron som bebis innan farbror Gary kommer på besök och flyttar in. Det blir förstås både bra och dåligt.

Mycket handlar om en kommande skoldans och om att lyckas få rätt tjej i klassen att vilja följa med.

Greg och kompisen Rowley starar egen detektivbyrå men det blir en rätt kortlivad verksamhet…

Det skall sedan väljas klassrepresentanter till elevrådet och även om Greg är diskvalificerad som kandidat så hindrar ju inte det att han gör sitt bästa för att alla skall rösta på Rowley istället. Greg jobbar riktigt hårt med Rowleys kampanj men det går väl också sådär…

Skoldans alltså, Alla hjärtans dags-firande, nya kläder åt Greg, Greg som barnvakt och mer, fyller de här 224 sidorna. Text och bilder om vartannat, och precis som i föregående titlar lättläst och småskojigt.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #8 - Värre än vanligt (Bonnier Carlsen 2014)
(Diary of a wimpy kid: Hard Luck. 2013)

Gregs liv har plötsligt förändrats. Han har förlorat sin allra bästa vän Rowley som numera spenderar all tid tillsammans med flickvännen Abigail. Nu gäller det att hitta en ny bästa kompis.

Gregs mamma försöker hjälpa till med glada tillrop och genom att anmäla Greg till Superhjälteskolan. Det skall bli så fantastiskt, men det handlar förstås inget alls om dräkter och superkrafter – stor besvikelse!

Men kanske att Greg kan forma klassens konstigaste kille Fregley till att bli den kompis han själv vill ha?

I skolan hittar lärarna på konceptet Hjältepoäng för eleverna att samla genom att göra snälla och trevliga saker mot sina kamrater. Den idén blir givetvis missbrukad och kortlivad.

Därefter ägnas flera sidor åt att lära känna Gregs mammas alla systrar och fler släktingar innan bokens slut handlar om hur Greg i allt fler situationer konsulterar sin magiska spåkula för att få veta hur han skall bete sig, svara på prov osv. Det behöver väl inte sägas att endast i somliga fall blir spåkulans svar de bästa och mest lämpliga…

Värre än vanligt är ytterligare en okej bok i serien, denna dock som helhet kanske något mindre festlig än flera föregående. De 224 sidorna går dock snabbt att läsa och illustrationerna är många och ofta roliga, de ger liksom en extra dimension till berättelsen, gör den fylligare. Tänk att det går att förmedla så mycket med bara några streckgubbar, några drag med pennan…