Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #1 - Gregs bravader (Bonnier Carlsen 2008)
(Diary of a Wimpy Kid. 2007)

Unge Greg är noga med att berätta för läsaren att detta absolut inte är en dagbok, nej inte alls. En kille som skriver dagbok är en tönt så nej, Greg skriver inte dagbok. Detta är en loggbok i vilken Greg kommer att skriva ned viktiga saker som sker i hans liv. Det kan vara bra att ha allt på pränt senare när han är rik och berömd och alla vill veta mer om hans barndom och uppväxt. -Läs min loggbok, kommer han bara att säga för att slippa berätta själv. Fiffigt och enkelt för alla!

Så drar de här 224 sidorna igång. Greg berättar om allt mellan himmel och jord och allt är lättläst och rätt festligt. Här finns en klar igenkänningsfaktor för unga grabbar i låg- & mellanstadiet och detta är en perfekt läsa-själv-bok. Författaren Kinney fyller nämligen logganteckningarna med sina egna illustrationer. Här finns (i all enkelhet) snygga svartvita teckningar på Greg och hans vänner och fiender på i princip varenda sida. Ja, text och bild varvas smidigt vilket gör att de korta texterna går både lätt och snabbt att läsa och ofta blir än tydligare och fylligare med en tillhörande festlig bild. Det här klarar lässugna 7-8-åringar nog att ta sig igenom själva!

Naturligtvis finns här en del bus och bråk, så man kan inte säga att Greg och hans kamrater hela tiden är små skötsamma barn. Folk är ibland lite dumma mot varandra, syskon bråkar, kamrater kallar varandra dumma saker och blir osams osv. Men det känns aldrig som för mycket eller för elakt, mer som en livets realitet, något vanligt förekommande att acceptera och hantera. Allt dessutom omgärdat av ett humoristiskt sken, vilket gör väldigt mycket lite knasigt, galet, även de kanske allvarligare bitarna.

Ja, ta inte den här boken på alltför stort allvar. Se den kanske mer som en internationell och ärligt talat roligare, snyggare och mer lättläst variant på svenska barnböcker med karaktärer som t.ex. Sune och Bert. (Sören Olssons och Anders Jacobssons figurer). Tjejer och kärlek märker man dock inte så mycket av i den här loggboken, sådant verkar ännu inte vara så viktigt i Gregs liv.

Han berättar om Halloweenfirande, en teaterpjäs i skolan, sin önskelista för julen, serietecknande för skoltidningen, idrott, rädslan för större hotfulla grabbar och mycket, mycket mer. Kul!Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #2 - Rodrick regerar (Bonnier Carlsen 2015)
(Diary of a Wimpy Kid: Rodrick rules. 2008)

Mamma blev så glad över att Greg börjat skriva dagbok så han fick en ny. Så nu fortsätter han skrivandet och berättandet om sitt unga liv. Fast nu är det ju inte dagbok han skriver, utan loggbok!

Nåväl, vardagligheter och knasigheter i grabbens liv redogörs det för på 224 mycket lättsmälta sidor. En rejäl samling illustrationer livar upp varje sida, kortar ned textstyckena och gör allt mycket lättläst och snabbkonsumerat.

Detta är egentligen varken bättre eller sämre än seriens första bok, men nu är ju upplägget, temat, känslan, ja hela upplevelsen bekant. Här kommer ju bara mer av samma, så boken tappar förstås lite i originalitet. Det är dock fortfarande rätt skoj att följa Greg.

Hans sommarlov har varit trist, inte minst för att storebror Rodrick fått veta en hemlighet om Greg. Där finns en sak Greg absolut inte vill skall bli allmänt känd och nu utnyttjar såklart Rodrick den här hemligheten för att hålla lillebrorsan i schack. Om inte Greg gör si och så kanske Rodrick avslöjar det hela… Ja, det är illa.

Illa är det också att få en massa läxor, kluriga skoluppgifter. Somligt kan man kanske fuska sig igenom, men annat måste nog göras. Det blir också föräldrafritt och en rejäl fest spårar ur. Bäst att inte säga något till mor och far!

Det spelas rollspel med kompisar och mamma, Rodrick spelar rockmusik, pappa leker med miniatyrarméer i källaren och mamma uppfinner ett sätt för barnen att jobba för extra pengar. Talangjakt och släktträff blir det också. Kort sagt, vi följer Greg och hans familj och vänner genom en mängd mer eller mindre vardagliga situationer. Man kan le igenkännande åt rätt mycket och tycka att det mesta är lite lagom skoj och underhållande. Syskon retas, skolbarn mobbas, unga personer lurar varandra och sina föräldrar, visst, det är kanske inte helt bra, men här känns det ändå rätt harmlöst och gjort med glimten i ögat.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #3 - Ett hopplöst fall (Bonnier Carlsen 2010)
(Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw. 2009)

Här handlar det om en indragen skolskjuts, om misslyckade presenter och en nedgrävd tidskapsel, en kista som Greg och en kompis fyller med spännande saker för framtiden.

Här finns också en mycket speciell snuttefilt för lillebrorsan, smutstvätt, skrivelser i varandras årsböcker och mer. Greg skall spela fotbollsmatcher, bli scout och göra sina läxor. I skolan skall det skojas med en nygammal kamrat och Greg och de andra barnen låtsas att vännen är osynlig. Det är kanske inte så snällt.

De 224 sidorna bjuder på Gregs ungdomsliv och nya händelser hemma och i skolan. Mer av samma men ändå lite nytt. Den som gillat någon tidigare bok i serien blir säkert inte besviken.Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans #4 - Usla utsikter (Bonnier Carlsen 2011)
(Diary of a Wimpy Kid: Dog days. 2009)

Det är sommarlov och mamma vill att Greg skall vara ute i solen, röra på sig lite. Greg har helt andra planer, han vill sitta inne bakom fördragna gardiner och spela TV-spel. Fast en hel del badande blir det ändå…

… och övernattningar med kompisen Rowley och besök hos frisören och mer. Familjen skaffar husdjur och Greg och kompisen startar en firma för att tjäna pengar; de skall klippa gräs åt folk nu under sommaren. Fast någon gräsklippare har de ju inte och pengar för att trycka upp reklamblad för sin verksamhet saknas likaså.

Greg följer med kompisens familj på semesterresa, besöker en nöjespark, firar födelsedag och försöker att närma sig den snygga, äldre tjejen Heather Hills som är badvakt i badhuset. Gregs mamma startar en bokläsarklubb för sonen och hans kompisar och Gregs pappa letar monster i källaren.

224 sidor lättsam inblick i den unge Gregs vardagsliv, korta lättlästa textstycken omgärdade av en mängd små svartvita teckningar om det man just läst. Visst, Greg gör nya saker men i stort är det mer av samma som tidigare, varken bättre eller sämre jämfört med seriens föregående titlar, bara lagom småfestlig läsning för stunden.