Stephen King: Mr Mercedes (Albert Bonniers Förlag 2015)
(Mr. Mercedes. 2014)

Bill Hodges är en pensionerad polis med till synes inte mycket att leva för.

Fallet med Mercedesmördaren, galningen som stal en bil och körde rätt in i en folksamling, är fallet han inte kunnat släppa. Det blev aldrig uppklarat.

När nu självaste Mr. Mercedes, mördaren själv, plötsligt hör av sig och hånar honom, uppmuntrar honom att begå självmord, får mördarens rader motsatt effekt. Brevet från den okände mannen fungerar som tändvätska i hans vardag och det blir Bill Hodges nya mission att hitta och fånga in massmördaren. Mercedesmördaren har lovat att inte döda igen, men det är såklart ett tomt löfte. Kommer Bill att kunna stoppa honom? Eller är det den före detta polisen som själv blir nästa offer?

Mr Mercedes är en rätt spännande bok på 429 sidor. TV-serien med samma namn är också helt okej och den första säsongen (10 avsnitt, drygt 8 timmar) följer till stora delar den här berättelsen från start till mål. Att lägga tid på att tillgodogöra sig båda medierna känns dock lite onödigt då de i allt väsentligt är så lika. Så välj endera. Personligen tycker jag att King är bäst i bok…
Stephen King: Den som finner (Albert Bonniers Förlag 2016)
(Finders Keepers. 2015)

Den andra boken om ex-snuten Bill Hodges presenterar honom först på sida 147 när bokens andra del börjar, och sen är han högst blygsamt med på resten fram till sida 400. Det är helt enkelt många andra personer i fokus istället.

1978 blir författaren John Rothstein överfallen och mördad i sitt hem. Hans kassaskåp länsas på pengar och en mängd anteckningsböcker i vilka Rothstein har ett par helt okända, outgivna romaner om sin hjältekaraktär Jimmy Gold. Mördaren är Morris Bellamy, Rothsteins största fan, besviken på författarens sista roman om Gold och hur denne låtit hjälten tappa stinget.

Bellamy gömmer undan både pengarna och anteckningsböckerna men hamnar sedan i fängelset och blir inlåst på livstid.

2010 blir det den unge pojken Pete som hittar den nedgrävda kofferten med både pengar och skrivhäften och inser att han sitter på en underbar skatt. Varje månad postar han slantar anonymt till sina föräldrar och livet ter sig bättre än på länge. För ett tag.

Sedan börjar pengarna tryta och det är då Pete börjar fundera på hur han skall kunna sälja av Rothsteins okända alster för en ny förmögenhet. Det är också då som Morris Bellamy blir utsläppt från fängelset och verkligen vill ha tillbaka sitt stöldgods...

Det blir lillasyster Tina som inser att brorsan Pete har problem och till slut får Bill Hodges hjälp. Bills kamrater Holly och Jerome är också med och assisterar innan slutsidorna antyder att det nog kan komma en bok till om Hodges och Mercedesmördaren (se boken Mr. Mercedes).

Tja, det här var väl en stabil Kinghistoria, lättläst, rätt spännande, ett solitt medelbetyg.
Stephen King: Sista vakten (Albert Bonniers Förlag 2017)
(End of Watch. 2016)

Mercedesmördaren ligger nästintill i koma på sjukhuset sedan flera år tillbaka. Brady Hartsfield är en grönsak, en man som varken kan gå eller tala. I den mån han är vaken verkar han mest stirra ut i ingenting…

Men inget kunde faktiskt vara mer fel. Brady är i högsta grad vaken och medveten om sin omgivning, vad man säger om och gör med honom. Doktor Babineau har i största hemlighet länge behandlat sin patient med experimentella droger och om det är drogerna eller något annat som väckt Brady är oklart men nu står Babineau under Bradys kontroll.

Från sin sjuksäng har Mercedesmördaren med hjälp av ett starkt jävlar anamma, pengar, datakunskaper och simpla spel i kasserade surfplattor (och kanske en gnutta magi också?) lyckats hypnotisera folk att lyda hans minsta vink. Folk som retat upp honom på något sätt väljer plötsligt att ta sina liv...

Den före detta polisen Bill Hodges anar sanningen men hur skall han kunna bevisa något? Hodges tar hjälp av kollegan Holly och kamraten Jerome och så är kamraterna än en gång ute på ett korståg mot Brady Hartsfield…

Trilogins sista berättelse (384 sidor) har blivit TV-seriens andra säsong. Det hela blir allt mer spännande mot slutet, men nog kan jag tycka att Mercedesmördarens kontroll över människor från sjuksängen känns en smula löjlig, ett överdrivet effektsökeri som kanske inte känns så värst trovärdigt. Sista vakten är sämre än föregående delar i serien och betygstrean är allt en svag en.