Stephen King: Att skriva - En hantverkares memoarer. (Bra Böcker 2001)
(On writing - A Memoir of the Craft. 2000)

Det här var uppmuntrande och intressant. Halva boken handlar om att Du också kan bli för fattare, om Du bara vill satsa. King talar om skrivandets konst och ger ett stort antal tips på hur du skall skriva, hur du inte skall göra det, vad du skall plocka bort och hur du lägger upp skrivandet. Underbart inspirerande - jag vill genast omsätta mina författardrömmar i praktiken.

Det kommer säkert du också att vilja om du läser det här. Det låter synnerligen trovärdigt och faktiskt lätt om man bara får en bra idé och ger sig sjutton på att satsa hårt. Vi får höra om hur King arbetat med sina böcker, var han skrivit, hur han skrivit, när han skrivit och annat på ett både intressant och skojigt sätt.

Andra halvan av boken består av en berättelse om Kings uppväxt och här kan vi läsa om hur en massa saker i hans liv inspirerat till ett antal av hans böcker, hur han kämpade med sina verk för att få dem publicerade. Hur han och hustrun var fattiga och hur en dröm slog in när Carrie såldes och han fick en riktig första bok utgiven.

Vidare får vi Stephens Kings lista på de böcker han själv läst de 3-4 senaste åren. Allt avslutas med berättelsen om hur han var nära döden och kanske aldrig skulle kunna varken gå eller kunna/vilja skriva mer efter att ha blivit påkörd 1990. Brutet underben på nio ställen, kollapsad lunga, högra knäet kluvet nästan mitt itu, höftfraktur i höger sida, öppen lårbensfraktur, ryggraden hade sprickor på åtta ställen, fyra brutna revben, tjugofem stygn i skallen. Det låter hemskt och i en dokumentär jag såg på amerikansk TV såg han allt annat än fräsch ut. Lyckligtvis lovade han både i TV och i boken att han tänker skriva vidare. Kul för oss som gillar King. 256 sidor.