Stephen King: Strax efter solnedgången (Bra Böcker 2010)
(Just After Sunset. 2008)

Här kommer tretton noveller, ett förord samt avslutande anteckningar om berättelsernas tillblivelse på totalt 431 sidor. Med sedvanlig King-stil håller allt en genomgående god klass, han har ju en förbluffande hög lägstanivå på sitt skapande, men ändå känns det ibland som att något saknas. Somligt kunde det allt skruvats på lite till och jämfört med tidigare novellsamlingar är detta helt okej men tyvärr inte mer än så.

Enstaka berättelser glänser, någon lämnar mig helt oberörd och flertalet är som sagt hyggliga. Något är sprillans nytt, annat har King skrivit för mer än 30 år sedan och resten skapats däremellan. I tur och ordning kommer Willa, Pepparkaksflickan, Harveys dröm, Rastplats, Träningscykel, Kvarlämnade effekter, Examenseftermiddag, N., Katten från helvetet, The New York Times till förmånspris, Stum, Ayana samt avslutande Sitta i skiten i vilken huvudpersonen bokstavligt talat blir inlåst i en bajamaja efter ett bråk med grannen…

Willa handlar om livet efter döden, Pepparkaksflickan om en flicka som springer ifrån en mördare, Harveys dröm om sanndrömmar och Rastplats om att bli vittne till en misshandel. Skulle du ingripa?

I Träningscykel är det konstnären Richard som skall börja banta och här tar King ut sin avsky för just träningsredskap, jajamensan. Kvarlämnade effekter är Kings berättelse om terrordåden i New York 9/11 och i Examenseftermiddag exploderar just New York på allvar.

N. är med sina 60 sidor bokens längsta berättelse. Den handlar om tvångstankar och en port till en annan värld. Jag tycker att den börjar segt men växer och långsamt blir allt läskigare. Katten från helvetet verkar på allvar ha nio liv. Yrkesmördaren Halston har just fått bra betalt för att ta livet av djuret men det visar sig vara svårare än väntat.

The New York Times till förmånspris på tio sidor är ett av de kortare bidragen och här får vi kontakt med de döda via telefon. I Stum finner vi Monette som tar upp en både stum och döv liftare och Ayana handlar om cancer och mirakel.

Om man förväntar sig klassisk King-skräck blir man nog besviken på detta. Visst är somligt lite mystiskt men sällan riktigt otäckt eller skrämmande, undantaget kanske novellen N. eller att som i avslutningen bli täckt av exkrementer!

Dessa båda berättelser sticker väl ut men jag vill också nämna Pepparkaksflickan som ett klassiskt möte mellan en kvinna och en galen mördare och Kings urgamla saga om en djävulsk katt som storys som tilltalat mig lite extra.




Stephen King: Under kupolen (Bra Böcker 2011)
(Under the Dome. 2009)

Ett flygplan i luften över den lilla staden Chester´s Mill kolliderar med en osynlig barriär och exploderar. Lastbilar och personbilar på väg till och från samma stad demoleras när de i full fart krockar med ett osynligt hinder. Människor och djur i rörelse stannar abrupt när de stoppas av något de inte kan se…

Chester´s Mill har plötsligt täckts av en osynlig kupol av oväntad hållbarhet. Kupolen verkar också sträcka sig så djupt ned i marken att det inte går att gräva sig under den. Invånarna i staden är instängda, ingen kan komma in eller ut…

På 1180 sidor följer vi Chester´s Mills befolkning under några intensiva dygn där det först råder förvåning över det som inträffat innan rädsla, panik och uppgivenhet kickar in allt eftersom det ser ut som att kupolen är här för att stanna, förnödenheter börjar ta slut och irritationen mellan somliga invånare verkar gå mot väpnad konflikt.

King presenterar ett enormt persongalleri där den tillfällige besökaren i staden, Dale ”Barbie” Barbara, och biträdande kommunstyrelseordförande Big Jim Rennie väl får anses som de främsta huvudpersonerna. Den ene en utomstående mystisk främling med högt uppsatta kontakter och den andre en maktgalen, intrigerande politiker… De båda kommer naturligtvis på kollisionskurs.

Ja, här är det vanligt vardagsliv i en småstad och invånare med hemligheter i fokus. Och så förstås ett stort mysterium kring kupolens uppdykande och eventuella försvinnande. Vem? Hur? Varför? Det händer mycket på många plan och kring olika individer, stort som smått. Under kupolen är ett omfattande verk av en författare som kan hantverket med att skildra trovärdiga personer.

Berättelsen blir våldsam, blodig och grym, ömsom sorglig och otäck. Här finns det flera individer att fatta tycke för eller avsky som pesten. Ja, det går att fälla en tår också för somliga personer kommer inte att få vara med till slutet…

Välskrivet utan tvekan men inte Kings bästa verk. Funderar du förresten på att se TV-serien med samma namn kan jag berätta att det inte är mycket i den som överensstämmer med boken. Visst kommer det en kupol över staden även i filmatiseringen men där slutar nästan likheterna… Du får som alltid mycket mer i romanen men även filmen bjuder på varianter av boktexten och flera helt egna inslag. På gott och ont. Och det behöver väl inte sägas men boken är såklart den betydligt bättre av de två…




Stephen King: Nattsvart, stjärnlöst (Bra Böcker 2012)
(Full dark, No stars. 2010)

King skriver i efterordet att han vill skriva om vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer och jodå, det har han sannerligen lyckats göra här. Flera gånger i berättelserna kan man ställa sig själv frågan – vad skulle jag själv ha gjort? Hur skulle jag ha agerat? När jag är framme vid efterordet har jag fått mig till livs fyra stycken helt olika Kingberättelser av riktigt god kvalité.

Först ut är ”1922” som av en märklig tillfällighet faktiskt utspelas samma år. Här träffar vi på lantbrukaren Wilfred som får sin tillvaro rubbad när hustrun föreslår att de skall sälja sin mark och flytta till storstaden. – Aldrig, säger Wilfred och övertalar sonen att vara med och mörda sin mamma…

Ja du, det hela är lika galet spännande och sorgligt som det låter. För en story som denna kan jag inte tänka mig något annat än allra högsta betyg!

Härnäst kommer ”Storchaffisen” i vilken deckarförfattaren Tess tar en genväg och stöter på en person hon gärna velat slippa. Våldtagen och lämnad att dö planerar hon för sin hämnd… Riktig rysarspänning på sina håll, novellen tappar något mot slutet men är inte alls dålig.

”Schyst förlängning” är bokens kortaste berättelse på ca 40 sidor, de övriga är alla 100 sidor eller längre. Dave Streeter är huvudpersonen och han är döende i cancer. En kanske inte helt trevlig försäljare erbjuder honom en möjlighet att förlänga sitt liv. Dave måste bara hitta någon annan som kan ta över hans elände. Skall Dave tillfriskna måste någon annan drabbas hårt… vem?

Darcy tycker sig ha ”Ett gott äktenskap”. Det är många år nu som hon varit gift med sin myntsamlande revisor. I samband med att hon letar efter batterier i garaget hittar hon saker hon gärna sluppit se. Hennes make är uppenbarligen inte den hon trott… Eller finns där en annan förklaring?

En samling tankeväckande berättelser som erbjuder en härlig lässtund. King skriver bra från start till slut. Högsta betyg för 1922 och i alla fall starka treor i betyg för resten av sagorna ger en klar 4 för helheten. 447 sidor.




Stephen King: Doktor Sömn (Albert Bonniers Förlag 2014)
(Doctor Sleep. 2013)

King är nästan alltid bra, han har en mycket hög lägstanivå och han kan verkligen ge sina karaktärer liv! Med det sagt är detta ingen dålig berättelse men det är såklart nästan vansinnigt att göra en fortsättning på klassikern Varsel (The Shining). Förväntningarna blir skyhöga och går det ens att vara i närheten av originalet, om man säger så?

Nej, såklart inte. Detta är helt okej, kanske rentav bra, men ändå inte i närheten. Och framförallt, var är den verkliga spänningen, skräcken, det otäcka? Tyvärr inte här.

Danny Torrence och hans mamma Wendy överlever snöstorm, spöken och en galen pappa & make på Hotell Overlook, en annan överlevare är kocken Dick Hallorann. Den sistnämnde finns där efter händelserna och försöker hjälpa när unge Dan fortsätter att se spöken. Både Dick och Dan har nämligen skimret, något slags tankeläsningsförmåga och en extra mottaglighet för att varsebli saker, uppfatta döda osv. Dan får av sin mentor några tips och tricks för att hålla sina allra värsta tankar och upplevelser i schack…

Plötsligt har det gått ett par decennier och Danny Torrence är precis som sin pappa djupt nere i alkoholistträsket, en ensling, en suput. Han reser runt och hankar sig fram med ströjobb. Någonstans i landet föds Abra, en flicka som också visar sig ha skimret, och det i mycket större utsträckning än Danny. Ja, på något sätt är Danny och den nyfödda Abra på samma våglängd. Abra sänder mystiska meddelanden till Danny.

Ytterligare många år passerar och Abra växer sig större och starkare. Det kringresande sällskapet Den Sanna Knuten är ute efter flickan. Knuten består av något slags urgamla vampyrer som lever på att döda barn som skimrar. Barnens förmågor är livskraft för Knutens medlemmar.

Flickan Abra har fångat upp Knutens existens och har ”sett dem” döda en pojke. Abra inser att Knuten måste stoppas och vill ha Dannys hjälp. Han ställer upp och hela storyn byggs upp mot en slutstrid bland Colorados berg, på precis samma plats där Hotell Overlook en gång stått!

Det blir ett skimrande par (en alkoholistgubbe och en ung flicka) och några vänner mot en samling övernaturliga mördare.

Kings berättelse omfattar 511 sidor men känns ännu längre. Vissa bitar får mig också att tänka på scener från gamla klassiska Kingsagor; t.ex. Carrie, Eldfödd, Död zon… Lite roligt, kanske rentav bra, men samtidigt föga originellt. Det här blev okej men inte så bra som jag hoppats, så på ett sätt en liten besvikelse.




Stephen King: Väckelse (Albert Bonniers Förlag 2014)
(Revival. 2014)


Det blir Jamie Morton som berättar den här sagan och när pastorn och hans familj först dyker upp under 60-talet är Jamie 6 år. Han och hans syskon blir vänner med nykomlingarna och pastorn visar barnen sina coola experiment. Pastor Charles Jacobs är rejält fascinerad av elektricitet.

Så kommer den dag då Jacobs måste dra vidare. Åren går. Jamie börjar spela gitarr, träffar en käresta och när Jamie på nytt stöter på pastorn är Jamie i 30-årsåldern och fast i ett heroinmissbruk. Då står den före detta pastorn på en delstatsmässa och lockar till sig kunder med sin blixtmaskin! Pastorn visar sig besitta helbrägdagörande krafter eller är allt bara lurendrejeri?

Ja, folk tror stenhårt på hans krafter och elektriska manicker. Han gör sjuka friska och till och med Jamie blir drogfri med en enda elektrisk behandling…

Livet rullar på. Jamie fortsätter knega i musikbranschen och tro det eller ej, men han stöter faktiskt på pastor Jacobs igen. Det blir kanske en gång för mycket… Men det band som skapats dem emellan för decennier sedan är starkt och nästintill obrytbart skall det visa sig. Allt kommer nog att sluta med katastrof. Eller kanske inte? Jacobs har ett alldeles specifikt syfte med sina många elektriska experiment!

Väckelse är 409 lättlästa och gripande sidor. Det må vara 80-talets skräckromaner och efterföljande filmer som satte King på kartan som en stor berättare men frågan är om det inte är hans förmåga att skildra vanliga människors liv och leverne som är hans verkliga styrka! Det hela är en förhållandevis stillsam historia utan så värst mycket vare sig action eller skräck. Men det här blir som sagt både gripande och spännande ändå, lite obehagligt, lite tankeväckande… En stark betygstrea.




Stephen King: Outsidern (Albert Bonniers Förlag 2018)
(The Outsider. 2018)

I den lilla staden där alla känner alla är basebolltränaren Terry mitt uppe i en match när polisen kommer och häktar honom. 11-årige Frank har hittats våldtagen, lemlästad, mördad och allt pekar på att Terry är den skyldige. Polisen har både vittnen som placerar Terry på platsen och gott om teknisk bevisning, både fingeravtryck och DNA. Familjefadern, tränaren som alla känner och har uppskattat i flera år blir omedelbart avskydd, ja hatad. Visst måste han väl vara skyldig? Varför skulle polisen annars föra bort honom sådär?

Ja, livet blir en mardröm för Terry och hans familj. Terry påstår sig såklart vara oskyldig till det hemska dådet och lika mycket som initialt talat för hans skuld talar faktiskt snart också till hans försvar. Terry har inte alls varit i staden vid tiden för mordet. Filmbevis, fingeravtryck, DNA och flera vittnen stärker hans berättelse.

Allt blir förstås väldigt komplicerat. Hur kan Terry ha varit på två platser samtidigt? Ja, bokens första tredjedel är spännande, mystisk, lovande. Boken är på väg mot ett riktigt gott betyg. Det känns klart att det lurar något slags övernaturlighet runt hörnet, det här blir en bra skräckis.

Men så ändrar boken plötsligt karaktär, tappar lite originalitet. In i storyn kommer Holly Gibney, utredare hos Hittelönarna (känd från Bill Hodges-trilogin). Holly har ju faktiskt viss erfarenhet av övernaturliga mord. Nu sätter hon både poliser och försvarsadvokat på rätt spår och tillsammans ger de sig in i ett gammalt grottsystem för att göra upp med Ondskan! (Ja, det känns lite som att King modifierat slutet på sin klassiska bok Det något...) Outsidern är 635 sidor helt okej Kingroman, rentav en bra sådan. Tyvärr bara inte lika bra i slutet som i början. En lite bortslarvad möjlighet till något riktigt storslaget, kan jag tycka, men en stark betygstrea bjussar jag gärna på.