Stephen King: Den förskräckliga apan och andra berättelser (Legenda 1986)
(Skeleton Crew. 1985)

På 597 sidor samsas 22 Kingnoveller samt inledning och avslutning av författaren. Här finns till exempel berättelsen Till Owen som väl är mer att likna vid en dikt på bara två sidor och den inledande storyn Dimman som omfattar hela 130 sidor. Den sistnämnda är en riktigt spännande berättelse om ett gäng människor som barrikaderar sig i en matbutik när, just det, dimman kommer svepande. För med dimman kommer något hemskt, något som dödarů

I berättelsen Tigrar finns här går en tiger lös i skolan. Den förskräckliga apan är en otäck mekanisk, uppdragbar apa med smällande cymbaler. När de slås samman dör någonů Mrs Todds genväg handlar om en kvinna som maniskt reser runt i sin bil och söker snabbaste vägen fram. I Gudarnas ordbehandlare får en man en förbättrad dator där han med kreativt bruk av Insert- och Delete-tangenterna kan få saker att dyka upp/försvinna i verkliga livet.

Novellen Flotten handlar om några ungdomar som tar sig ett dopp i fel vattenpöl. Något ont lever i sjön och sällskapet har svårt att lämna sin flotte. Ja, här finns mycket mer och det mesta är rätt spännande och lättläst, oftast med en liten knorr mot slutet. Ett par berättelser hör väl hemma i science fiction-genren kan jag tycka. Owen-dikten och Paranoia-besvärjelsen är ju inga riktiga sagor, annars skriver King genomgående gripande och får till trovärdiga karaktärer. Stark trea i betyg.