Stephen King: Jerusalems lott och andra noveller (B. Wahlströms 2000)
(Night Shift. 1976-78)

Tidigare utgiven på svenska under titeln Dödsbädden 1985, nu uppdelad på två böcker. Andra delen heter Majsens barn.

Här finner du tio kortare noveller av skräckmästaren King, men så värst skrämmande är det inte. Spännande javisst, bitvis mystiskt, lite tankeväckande, några kluriga slut, somligt riktigt bra, annat mindre intressant. Men som helhet inget som kommer att ge dig mardrömmar eller äckla dig så värst mycket.

Flera av dessa 20-sidorsnoveller har blivit 90-minutersfilmer. Här har vi berättelserna bakom filmerna Maximum Overdrive, Sometimes they come back, Graveyard Shift och Mangeln. Gillar du berättelser i kortform och vill hitta några riktiga Kingpärlor (som t.ex. Monstret i garderoben) kan du läsa detta. 240 sidor.
Stephen King: Majsens barn och andra noveller (B. Wahlströms 2000)
(Night Shift. 1976-78)

Andra delen av två av den tidigare utgivna boken Dödsbädden från 1985. Första delen heter Jerusalems lott och i likhet med denna innehåller även Majsens barn ett förord av King (samma som i del ett) samt tio kortare berättelser. 221 sidor.

Till min kännedom har det inte gjorts lika många filmer av dessa korta berättelser som av första boken, men du kan ändå känna igen Gräsklipparmannen (även om novellen har mycket lite att göra med filmen med samma namn) och Majsens barn (filmad som Children of the Corn).

Berättelserna här är ett strå vassare än i Jerusalems lott. Mer spänning, bättre storys, klurigare slut etc. Sista pinnen på stegen är en gripande, sorglig saga, Majsens barn rent grym och Hur man slutar att röka tillhandahåller en kanske väl drastisk lösning på problemet. Kortnoveller när de är som bäst!
Stephen King: Flickan som älskade Tom Gordon (Bra Böcker 2000)
(The Girl who Loved Tom Gordon. 1999)

Det här är en nätt liten historia på 218 sidor. Nioåriga Trisha McFarland är i Stora Skogen och vandrar med mor och storebror, men då de börjar gräla blir Trisha medvetet lite på efterkälken för att slippa höra eländet. När hon strax därefter blir kissnödig går hon av stigen in bland buskarna och mor och bror går vidare stigen fram. Eftersom Trisha vet var hon är bestämmer hon sig för att ta en egen genväg för att genskjuta familjen, men det går inte riktigt som hon tänkt. Hon sätter iväg åt fel håll och på den vägen är det. Mer och mer skog, djupare och djupare in i det okända och mörkret sänker sig, den första dagen.

Och så går dagarna. Flera stycken. Och den lilla matsäck hon har med sig tar förstås slut. Och i skogen finns vilda djur och kanske än värre monster. Snart är Trisha blöt, trött, hungrig, törstig, rädd, ensam och välkomnar nästan döden. Hennes enda tröst i skogen är hennes älskade Tom Gordon, lokalt baseballproffs vars matcher hon kan lyssna på på sin freestyleradio. Men en dag så har Trisha gått så långt att radiomottagningen försvinner och sökandet efter flickan avblåses, hon förmodas nu vara död. Då...

En enkel liten saga, men en mycket gripande och otäck sådan. En hemsk berättelse kan man verkligen säga. Håll ögonen på barnen i skogen!