Kim W. Andersson: Love Hurts (Kartago 2009)
Här kommer 21 tecknade serienoveller på temat smärtsam kärlek. Detta är romantiska skräckserier med glimten i ögat. Allt omfattar knappt 120 sidor och somliga berättelser är så korta att de är slut innan de knappt tagit sig. Flera är bara 2 sidor långa, men gemensamt har de alla att det oftast slutar med en knorr, en liten överraskning, en vändning som ställer allt på ända.

Andersson lånar friskt från olika filmer och romaner och man känner igen inslag från Stephen King och olika skräckfilmer med vampyrer, zombier och allsköns andra monster.

Och så dyker det även upp prinsar och prinsessor, isdansare, vanliga föräldrar, sjöjungfrur, riddare och revolvermän. Ja, här får man sig till livs en härlig mix riktigt snyggt tecknade berättelser. Fantasin flödar och blodet likaså. Det är våldsamt och makabert charmigt. Ett par inledande och avslutande seriesidor är i svartvitt, resten sprakande av färg så det står härliga till.

Kortnoveller med en knorr gillar jag skarpt och avslutningarna här är riktigt bra, men ibland känns somligt nästan för kort. Med så här eleganta bilder skulle jag verkligen ha velat njuta lite mer av en längre sammanhållen berättelse, kanske en enda saga på hundratalet sidor, men Andersson har kanske skapat en sådan också? Det skall jag kolla upp. Teckna kan han utan tvekan!
Kim W. Andersson: Alena (Kolik Förlag 2011)
Här kommer 120 seriesidor i färg fördelat på 8 kapitel och som framgår av titeln så handlar detta om Alena. Hon har precis börjat på internatskola och blir omedelbart någon som de andra flickorna genast börjar mobba. Särskilt elak är av någon anledning Filippa, kanske för att killen som Filippa är förtjust i, Fabian, visar intresse för den nya flickan, kanske är hon elak för att skolan nåtts av rykten som gör gällande att Alena är lesbisk och att hennes flickvän Josefin tagit livet av sig…

Nåja, lesbisk eller inte, så mycket är sant att Alenas bästa kompis Josefin är död. Hon tog livet av sig för ett år sedan. Vad det gäller det där andra så gillar Alena Fabian också.

Saknaden efter Josefin är stor, men på något sätt finns Josefin där ändå. Den mobbade Alena får råd och stöd av sin döde kompis, Alena uppmuntras att sätta hårt mot hårt och försöka ge igen på alla mobbarna och Filippa i synnerhet. Ja, om inte Alena tänker agera så kan kanske Josefin lösa situationen?

Blod och våld, mobbning, kärlek, liv och död. Kim W. Andersson har snickrat ihop en snygg och spännande berättelse, ganska brutal och möjligen en gnutta förutsägbar. Riktigt underhållande är den hur som helst.
Kim W. Andersson: Love Hurts 2 (Kolik Förlag 2014)
Andersson ritar och berättar kortberättelser av varierande längd. Här kommer Love Hurts nr 21-32 samt avslutande storyn Dead End (Johnossi Comics) baserad på en låttitel av och med just popbandet Johnossi.

Anderssons teckningar kan man inte klaga på och egentligen inte berättelserna heller. Som titeln antyder handlar mycket om smärtsam kärlek på ett eller annat sätt. Ofta dyker det upp en klurig tvist på slutet. Någon saga omfattar endast 2 sidor, den längsta uppemot 20.

Här har vi killen som pratar väldigt mycket under biografvisningen och får sitt straff. Vi har nätdejtaren som får fatt på drömtjejen – tyvärr. Vi träffar flickan som dör och kommer tillbaka, vi möter de båda tjejerna som delat samma kille.

I Love Hurts 29 tittar vi in i Big Brother-huset där det går våldsamt till och i nummer 31 glider vi fram i rymden där en rymdjungfru hypnotiserar en kärlekskrank kille. På andra sidor söker en tjej som mobbats i unga år sin hämnd och i den allra sista historien vinner en kille sin vikt i diamanter.

På 128 sidor bjuds på en samling mycket varierade och snyggt tecknade små skräckberättelser. Allt är inte fantastiskt men mycket är riktigt bra så betyget får bli därefter…