Philip Kerr: Gallret (Albert Bonniers Förlag 1996)
(Gridiron. 1995)

Bokens baksidestext säger egentligen allt: "Gallret är ett nybyggt kontorshus i Los Angeles ritat av en av världens djärvaste arkitekter. Det styrs helt av datorer. Det kan till och med tänka. Men en dag börjar det tänka själv. Och då blir det livsfarligt." Ja, jag vet hur det låter - ganska löjligt. Men allvarligt talat, är du helt säker på att din egen dator alltid gör som du själv önskar? Får du alltid all teknik att funka precis som önskat? Blir det aldrig problem du inte förstår dig på? Tänkte väl det!

Det här är en spännande berättelse (med en hel del makabra dödsfall) om flera människor inspärrade i ett hus där husets datasystem löpt amok. Kan du acceptera hissar som rusar mot botten och kraschar med folk inuti? Elektriska dörrar som inte vill öppnas, sprinklersystem som aktiveras? Klorgasutsläpp i poolområdet och strömförande lampor och datautrustning? Ja, då har du några trivsamma timmars läsning framför dig. 405 sidor.
Philip Kerr: Esau (Bonnierförlagen 1999)
(Esau. 1996)

Jack Furness är en av världens bästa bergsklättrare. Nu är han med en vän och klättrar på förbjudet område bland Himalayabergen. Dumt gjort, för en lavin sveper ned och tar Jack med sig. Turligt nog överlever han och finner i en grotta en nästintill oskadad dödskalle. Från något människoliknande!

Den tar han med sig hem till kärestan och forskaren Swift som förstås blir eld och lågor. Är det månne bevis på att snömannen i Himalayabergen verkligen funnits? Swift, Jack och en samling forskare ger sig upp bland bergen igen, till förbjudna trakter, och finner till slut snömannen, den sägenomspunna Yetin. Stor, stark och synnerligen levande.

Och för att allt skall bli lite spännande hotar kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan. Kanske kommer bomberna att falla just över de berg där de befinner sig?! Och naturligtvis är en av forskarna hemlig CIA-agent med ett eget uppdrag. Denne drar såklart gärna skjutvapen mot kamraterna och eventuella snömän bara uppdraget lyckas. Jaha, en intelligent skyskrapa i förra boken, levande snömän i Himalaya här. Vad blir det härnäst för fantasifullt äventyr Kerr tar oss med på?

Det här var hur som helst inte mycket spännande. Med världens bästa klättrare och forskare och den bästa utrustning som kan fås för pengar är bergstoppar om dryga 6000 meter inga problem, ej heller blåst och kyla. Bergen verkar vara en barnlek att bestiga för man känner knappt av svårigheterna och lidandet det ändå måste handla om i verkligheten. Och jodå, man finner livs levande Yetis, något mellanting mellan apa och människa, och när en av dem greppar Swift i famnen och åker kana nedför bergen blir det bara för mycket. Bara några få glimtar av spänning omöjliggör ett lägsta bottenbetyg. 400 sidor.