Simon Kernick: Handel med döden (Bra Böcker 2008)
(The Business of Dying. 2002)

Det är en trist novemberkväll när Milne kallblodigt skjuter ihjäl tre personer och snabbt avviker från platsen. Strax därpå stoppas han i en vägspärr av polisen som snabbt kommit till brottsplatsen. Milne plockar fram sitt id-kort och får åka vidare. Dennis Milne är kriminalinspektör vid Londonpolisen! Han kan ju omöjligt ha med dådet att göra...

Men visst har han det. Avtrubbad, cynisk, trött på det mesta, ägnar han sig åt det han kan bäst, att straffa kriminella. I tjänsten eller som hantlangare åt storskurken Raymond Keen. Nu hade Keen gett Milne en slant för att ta hand om dessa tre otäcka knarklangare. Så sagt och gjort.

Synd bara att det inte var några hemska knarklangare utan en civilist och två tulltjänstemän. Milne sitter duktigt i skiten och lita på att han är jävligt förbannad på Raymond Keen. Samtidigt blir hans nya fall att finna 18-åriga Mirjam Fox´s mördare. Någon ond skit har skurit halsen av flickan och Milne skall hitta den skyldige. Till vilket pris som helst. Nu ger han sig in i stadens undre värld med prostitution, knark och unga rymlingar samtidigt som andra poliser söker en trippelmördare. Nätet kring Milne dras åt...

Det hela är hårdkokt, brutalt och våldsamt, rätt spännande dessutom. På 366 sidor ryms Kernicks första berättelse om kriminalinspektör Milne och ett smakprov ur den kommande uppföljaren.
Simon Kernick: En bra dag att dö (Bra Böcker 2008)
(A Good Day To Die. 2005)

Dennis Milne är tillbaka men den här gången kallar han sig Mike Kane. Efter morden han begått som polis i London (se boken Handel med döden) håller han numera till på Filippinerna och jobbar som dykinstruktör. Och yrkesmördare såklart. Det finns gott om pengar att tjäna och mängder med fula skurkar som förtjänar sitt straff. Milne/Kane sätter en ära i att bara rensa ut de värsta av de värsta. Nu har pedofilen Richard Blacklip kommit i kontakt med Kane och gjort sin beställning – en ung flicka vill han ha. Kane har pistolen redo för Blacklip...

Sedan läser Milne om mordet på en poliskollega hemma i London och mot bättre vetande ger han sig tillbaka hem till staden där han fortfarande är en efterlyst trippelmördare. Nu har han ett något plastikopererat ansikte och kan genast ta itu med att finna sin kollegas mördare. Det är lättare sagt än gjort. Mordet har kopplingar långt ned i Londons undre värld.

Vi stöter på journalisten Emma som i jakten på ett scoop för sin lilla tidning börjar samarbeta med Milne. Vi hittar misstänkta affärsmän, jurister, poliser och en uppsjö av folk som gör sitt bästa för att ta livet av Milne och alla han söker kontakt med... Lösningen sitter långt inne och detta är våldsamma sidor. Milne är lika tuff som Lee Childs huvudperson Jack Reacher (Child har förresten skrivit ett förord i den här boken) och detta hårdkokta, blodiga drama med överraskande vändningar för tankarna till somliga av Dennis Lehanes böcker om privatdetektiverna Kenzie & Gennaro.

Lättläst, högt tempo, stegrande spänning. På 354 sidor ryms Lee Childs förord, hela berättelsen, samt ett kapitel ur en kommande Kernick-bok. Detta är bättre än debuten och kanske rentav värt en fyra i betyg. Bra är det hur som helst.
Simon Kernick: Mord för mord (Bra Böcker 2009)
(The Murder Exchange. 2003)

Gangsters och lurendrejare, ja vem kan man lita på? Nattklubbsägaren Roy Fowler behöver en livvakt och kontrakterar den före detta legosoldaten Max Iversson. Det är vanlig affärsuppgörelse som skall äga rum, lovar Fowler. Han skall sälja sin verksamhet och förväntar sig inga problem men det kan ju aldrig skada med lite beväpnad uppbackning... Naturligtvis går mötet allt annat än smidigt. Snart är både Fowler och två av Iverssons kollegor döda. Iversson själv tvingas ta till flykten. Vad fan hände egentligen? Iversson söker upp Elaine Toms, chef på klubben Fowler försökte sälja.

På annat håll är det kriminalinspektör John Gallan som utreder en dörrvakts död, en dörrvakt som förresten jobbat på Roy Fowlers klubb. När fler lik dyker upp och utredningen går vidare inser Gallan att något stort är på gång i Londons undre värld. Kanske är far och son Holtz inblandade och det vore en stor fjäder i hatten om någon av Holtzarna kunde sättas bakom lås och bom. Fast det vore väl att hoppas på för mycket. Gallan söker vidare efter Iversson vars företagsnamn och kollegor dyker upp i polisutredningen lite varstans...

Sakta men säkert går Iverssons sökande efter den som mördat hans kollegor och Gallans sökande efter Iversson mot sitt slut. Storyn bjuder på en del överraskningar och inte så lite våld samt en del tortyr och sex. Blodet flyter. Att följa Iversson är actionladdad läsning, kapitlen om Gallan och hans polisvänner blir lite småtrista i jämförelse.

Efter 366 sidor är det slut, sedan följer ett 18 sidor långt utdrag ur Kernicks kommande fjärde bok på svenska. Helheten får ett betyg som motsvarar en lite svag trea. Detta är sämre än Kernicks tidigare översatta romaner men så är detta också från hans tidiga produktion.