Caroline Kepnes: Du (Forum 2015)
(You. 2014)

Guinevere Beck kliver in i bokhandeln där Joe jobbar och han blir genast helt betagen i den unga, vackra kvinnan. Hon är kvinnan i hans liv, den han alltid letat efter, den han alltid velat ha. Drömkvinnan! Och nu skall hon bli hans, någonting annat är helt otänkbart.

Joe är berättaren av de här 429 sidorna. Vi är med under hans dagar i bokhandeln, hur han skyltar med Stephen Kings senaste roman, packar upp den nya boken av James Patterson och ibland får kunder som söker både det ena och andra i litteraturväg. Vi får också rätt snart veta att Joe blivit helt besatt av denne Guinevere och börjar följa hennes liv i detalj.

Joe tar sig in i hennes lägenhet och stjäl olika föremål och kläder, han hackar Twitterkontot, hennes epost och telefonen och får löpande full insyn i hennes vardag, tankar och känslor som hon delar med vännerna.

Med all den här informationen är det inte svårt för Joe att komma allt närmre Beck. Hon skall absolut bli hans, hon vet bara inte om det än. Guinevere Beck å sin sida tycker att Joe är en rätt spännande prick så hon har egentligen inget emot att ha honom nära. Nära alltså, men inte riktigt såå nära som Joe skulle önska.

Men Joe är som sagt riktigt förälskad, och mer än en smula galen. Han följer med Beck till IKEA och bär hem och monterar hennes nyinköpta möbler, han finns där i vått och torrt. Men förhållandet tar liksom aldrig det där steget vidare som Joe så hett längtar efter. När skall de bli ett par på riktigt och på heltid? Beck verkar inte kunna ge sig på allvar till honom. Hon har fortfarande känslor för en före detta pojkvän och bästa väninnan uppskattar inte Joe alls…

Ja, det är uppförsbacke för stackars Joe. Så exet måste väck, och varför inte bästa vännen också?

Joe är uppenbarligen inte helt frisk. Det är visst inte Guinevere Beck heller. Båda döljer de hemligheter för den andra och detta kan väl aldrig sluta väl?

429 sidor ryms som sagt mellan bokens mjuka pärmar. Du är en annorlunda berättelse, men tyvärr inte så bra som jag hoppats, tvärtom är det väl många sidor i förhållande till vad som erbjuds. Trots en otäck stalker, mord med mera, lyfter storyn aldrig riktigt. Det hela tuffar på, faktiskt ganska stillsamt och till slut så är allt slut. Jaha, var det inte mer än så här? Jo, det är visst en andra bok på gång.
Caroline Kepnes: Gömda kroppar (Forum 2016)
(Hidden Bodies. 2015)

Bokhandlaren Joe är tillbaka. I en ny härlig relation. Den här gången med Amy och allt känns alldeles perfekt. Hon är kvinnan i hans liv! Och ingen verkar misstänka Joe för de mord han tidigare begått i kärlekens namn...

Men så en dag är Amy borta och så även några av Joes värdefulla böcker. Hon har dragit, förhållandet är slut. De försökte, det funkade inte, hej då... Ah! Det här är mer än vad Joe kan acceptera. Amy har lurat honom, stulit från honom. Joe tänker leta upp henne och ge igen. Amy skall dö!

Snart är bokhandlaren från New York på väg tvärs över landet. Joe landar i Los Angeles för att söka rätt på Amy. Det blir en annan miljö, ett annat klimat men Joe tänker göra vad som krävs för att lyckas. Snart umgås han med filmfolk, agenter, skådisar och manusförfattare, framgångsrika människor och samhällets utslagna om vartannat. Men ingenstans hittar han Amy.

Däremot finner han Love, en rik arvtagerska som blir hans nya kärlek. Och den här gången är det verkligen på allvar. Det känner Joe i varje fiber av sin kropp. Snart är han som en i familjen, undersköna Loves pojkvän, en rolig schysst kille helt enkelt. Det är mitt i värsta lyckan som snuten dyker upp. Joe är visst ändå misstänkt för mord därhemma på östkusten... ah!

448 lättlästa sidor och de flesta av dem handlar om glassigt rikemansliv i Änglarnas stad. Joe må vara en galen mördare men nog håller man på honom ändå, han vill ju ändå väl, och så charmig han är... Varför är världen emot honom? Tja, likt Dexter i TV-serien med samma namn kämpar Joe för att hålla skenet uppe och misstankarna borta från sin person, samtidigt som personer som stör honom tyvärr förolyckas... Hur länge skall han klara sig undan?

Med ett sådant här slut känns en tredje bok rätt självklar. Den läser jag gärna. Betygstrean för det här går helt klart åt det starkare hållet.