Molly Katz: En mors kamp (Richters 2000)
(No One Saw Anything. 1999)

Ellen har ett underbart liv tillsammans med maken Kevin och 2-årige sonen Liam. Tyvärr är Liam döv och när han springer efter en fågel ut på vägen hör han inte sin mors desperata skrik. Olyckan är ett faktum. En bilist kör på Liam och han dör. Bilisten smiter men Ellen har redan identifierat polisbilen och känt igen föraren. Smitaren är stadens kanske mest omtyckte polisman Peter Pallas.

Ellen vill se mördaren i fängsligt förvar och Pallas har fixat vittnen som säger att han inte kan ha varit den smitande föraren. Ord står mot ord. Ellens kamp mot omtyckte Pallas resulterar snart i en hätsk kampanj som slår mot henne själv. Att anklaga en stackars oskyldig polis som bara gör gott för mord är inte populärt. Snart vill till och med hennes egen man att hon skall sluta sitt korståg mot polisen och gå vidare. Men Ellen tänker inte ge upp trots stor sorg och problem i både äktenskapet och på jobbet...

Det här är en bok som man blir förbannad av. Barnamord och korrumperad polis gör mig ilsken, det känns så väldigt fel på alla sätt. Och så blir man upprörd av att alla i boken direkt tar parti för polisen som så uppenbart är skyldig. En mors kamp är sannerligen en mycket passande titel för det är precis det det handlar om. Mycket lättläst, mer ledsamt och orättvist än spännande men med en överraskande vändning som ökar intresset mot slutet. 302 sidor.