Jesper Kärrbrink & Håkan Ramsin: Elisabeth Gripe – Ängel & Demon (Ordupplaget 2009)
Det mest intressanta med den här boken är att författarna fått fotomodellen Victoria Silvstedt att pryda omslaget, men enligt uppgift är det ju faktiskt så som huvudpersonen Elisabeth Gripe ser ut. Ja, där ser man. Gripe är svensk polis och en av de allra snyggaste kvinnor som kåren kan uppbringa.

Hon är också en av världens bästa på alla möjliga kända och okända kampsporter och få vältränade män skulle vilja möta henne i en fight. Polislönen behöver hon inte heller bry sig om. När en skurk försöker sätta dit henne genom att överföra en miljon dollar till hennes konto och internutredare granskar henne är motargumentet smått absurt. Vad skall hon med en miljon dollar till? Hon är ju redan god för 300 miljoner, minst…

Finansmannen Victor investerar lånade pengar och tänker göra det stora klippet och skapa sig en snabb förmögenhet. Olyckligtvis slår hans satsningar slint och han är nu skyldig folk en massa slantar han inte har. Lånehajen Greven skickar över sina hejdukar för att bryta några fingrar på Victor och betona alvaret i att han betalar tillbaka sin skuld.

En värdetransportbil rånas vid Arlanda flygplats och tjuvarna skjuter ihjäl två väktare innan de försvinner med tiotals miljoner kronor. Hela upplägget känns mystiskt. Ett minutiöst planerat rån och så ovanpå det två blodiga, fullkomligt onödiga mord. Det passar liksom inte ihop.

På nästa mordplats som Elisabeth Gripe kallas till påträffas VD Johan Brink sprängd i bitar i sin Porsche. Strax efter att utredningarna startat ser polisen en koppling till den ryska maffian. Vilken otrolig tur att Elisabeth Gripe har en mycket god vän i den ryska undre världen och kan få information om hur saker och ting ligger till.

Olyckligtvis hamnar hon mitt i ett gängkrig så fort hon anlänt till Moskva. Men som sagt, Gripe kan ju både slåss och skjuta så vad kan väl den ryska maffian ha att sätta emot?

Efter 334 sidor har den svenska polisen med vackra Gripe i spetsen klarat upp såväl Arlandarånet som mordet på Brink. Ja, hon har också varit i horkvarteren i Prag och letat efter finansmannen Victor.

Berättelsen är lättläst och saknar större djup. Elisabeth är en överdängare på i princip allt utom sådant som rör ekonomi, men där har hon god hjälp av sin bror Philip. Ja, tillsammans finns det väl inget de båda inte skulle klara. Här bjuds på en hel del action men mycket känns rätt överdrivet. Att den svenska polisen skulle ha en ursnygg kvinnlig motsvarighet till självaste Carl Gustaf Gilbert Hamilton och som dessutom skulle klå honom med båda armarna och ena benet bakbundet känns bara som lite för mycket.

Betyget tre kan jag bjuda på men siffran är svag och tvåan är inte långt borta. Fler böcker om och med Elisabeth Gripe känns rätt onödigt.